Jamnica je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila dobit od 42,8 milijuna kuna, koja je gotovo dvostruko manja od 83,5 milijuna kuna dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, pokazuje financijski izvještaj koji je ta tvrtka iz sastava Agrokor Grupe objavila u utorak.

Ukupni prihodi Jamnice u prvom polugodištu iznosili su 641,3 milijuna kuna i na godišnjoj razini smanjeni su za 4,6 posto. To smanjenje Uprava pripisuje jednokratnim učinkom prodaje proizvodne linije u inozemstvu tijekom 2016. godine te napominje da, uzimajući to u obzir, prihodi u prvom polugodištu rastu za jedan posto.

Istovremeno su ukupni rashodi povećani za 1,3 posto, na 578,1 milijun kuna, a na povećanje je, kako se navodi, utjecao ispravak vrijednosti potraživanja od povezanih društava koji je proveden u prvom tromjesečju. Kad se to uzme u obzir, rashodi padaju za pet posto.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 63,2 milijuna kuna, u odnosu na 101,7 milijuna kuna godinu ranije, a to je smanjenje posljedica ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava u iznosu od 69,2 milijuna kuna.

Taj ispravak je, kako se navodi, proveden zbog neizvjesnosti naplate koja će ovisiti o ishodu nagodbe i restrukturiranju Agrokor Grupe u procesu izvanredne uprave.

Dobit prije oporezivanja normalizirana za utjecaj jednokratnog efekta ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava iznosi 132,4 milijuna kuna i veća je za 30,7 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu, navodi Uprava Jamnice u izvješću.

Podaci iz konsolidiranog izvješća, koje uz matičnu kompaniju obuhvaća i tvrtke tvrtke Mladina, Fonyodi, Jamnica mineralna voda (Slovenija), Mivela (Srbija), Sarajevski kiseljak (BiH), Roto Dinamic, Agrokor-Zagreb d.o.o i Kantun Veleprodaja, pokazuju da je konsolidirana neto dobit u prvom polugodištu iznosila 58,8 milijuna kuna, a u istom lanjskom razdoblju 127,8 milijuna kuna.

Jamnica grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode u iznosu od 1,23 milijarde kuna, što je 1,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno ukupni rashodi porasli za gotovo 8 posto, na 1,15 milijardi kuna.

Objavu kvartalnih financijskih izvješća kompanije iz sastava Agrokora čije dionice kotiraju na burzi odgađale su u dva navrata. U četvrtak su za početak ovog tjedna najavile objavu polugodišnjih izvješća, dok će o datumu objave poslovnih rezultata za treće tromjesečje naknadno obavijestiti. (Hina)