Trgovački lanac Lidl Hrvatska, u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, nastavlja jedinstvenu inicijativu “Pravilnim kretanjem do zdravlja!”, kojom svoje zaposlenike želi upoznati s pravilnim izvođenjem kretnji na radnom mjestu, ali i u svakodnevnom životu, a sve s ciljem prevencije bolova u leđima.

Ovakvom brigom za svoje zaposlenike, Lidl nastavlja opravdavati status jednog od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj.

Projekt “Pravilnim kretanjem do zdravlja!” započeo je 2014. godine u Lidlovim logističko-distributivnim centrima u Perušiću i Jastrebarsko, gdje je dr. sc. Josipa Nakić s KIF-a educirala Lidlove zaposlenike što su pravilni pokreti i kako ih izvoditi da bi čuvali svoje zdravlje.

Projekt je osmišljen u tri dijela: prvi dio odrađen je sa zaposlenicima u skladištima, drugi se upravo odvija sa zaposlenicima u trgovinama, a treći je predviđen za zaposlene u uredima logističkih centara i upravne zgrade.

Projekt s trgovinama sastoji se od dvije faze. Prva faza bila je izrada brošure i video materijala u kojima se detaljno objašnjava razlika između pravilnih i najčešćih nepravilnih načina izvođenja pokreta. Druga faza projekta je u tijeku i odnosi se na educiranje više od 250 voditelja i zamjenika voditelja trgovina.

Lidlov projekt ima dva cilja. Prvi cilj je slikovito i jasno prikazati osnovne razlike između ispravnog i pogrešnog načina držanja tijela, te kretanja i rada prilikom obavljanja svakodnevnih profesionalnih obaveza u trgovinama Lidla.

Drugi cilj je utjecati na podizanje razine svijesti o važnosti svakodnevnog ispravnog držanja tijela, kretanja i rada, a sve s namjerom automatizacije ispravnih pokreta te smanjenja vjerojatnosti pojave i razvoja bolnih stanja kralježnice, ali i cijelog sustava za kretanje.

Dr. Nakić naglašava kako najveći utjecaj na zdravlje kralježnice te sprečavanje nastanka i progresije ozljeda i bolova u leđima ima upravo način na koji se krećemo i radimo svakodnevne poslove, s naglaskom na broj ponavljanja, a ne na masu proizvoda kojima rukujemo.

Projekt “Pravilnim kretanjem do zdravlja!” je usmjeren isključivo na kvalitetu pokreta koje svakodnevno izvodimo, za razliku od mnogih pravaca koji su usmjereni na kvantitetu kretanja.