Lidl u Italiji jeftiniji nego u Hrvatskoj

Odlazak u Trst itekako se isplati jer je potrošačka košarica jeftinija i trideset posto, i to u istom trgovačkom lancu

Maslinovo ulje za tri eura (22 kn), Nutella od 750 grama za manje od četiri eura (27 kn), Nescafe od 250 grama za manje od šest eura (44 kn) i još mnogo drugih proizvoda po povoljnoj cijeni u Hrvatskoj je doista teško pronaći.

Talijanski rat cijenama
Takve se cijene, naime, nalaze samo u talijanskom Lidlu dok su u Hrvatskoj za iste proizvode i dvostruklo više. Trajna sniženja brojnih proizvoda i ponude dva ili tri artikla po cijeni jednog, dokaz su da je tršćanski Lidl definitivno u akciji, kao i mnogi drugi prehrambeni lanci preko granice. Talijanski rat cijenama mami kupce iz čitave regije – ne čudi stoga što se mnogi Istrani i Riječani sve češće odlučuju odvojiti mjesečno jedno poslijepodne za odlazak u Trst po namirnice.

Proizvodi i dvostruko jeftiniji
Kupuje se naveliko, a iskusni već znaju na što se isplati potrošiti. Dok je na pojedinim namirnicama ušteda minimalna (voće i suhomesnati proizvodi), na mnogim su artiklima razlike drastične. Nitko se iz Italije neće vratiti bez pelata (400g – 35 centi ili 2,55 kn), parmezana (pola kg za 4,6 eura ili 34 kune) Nutelle (750g – 3,7 eura ili 27 kuna), tjestenine (pola kilograma špageta može se kupiti već za 25 centi ili 1,83 kn, četvrt kilograma tortellina za euro ili 7,30 kn) ili praška i omekšivača za odjeću (5kg – 5 eura ili 37 kuna, odnosno 750ml – 1,85 eura ili 14 kn).

Upravo je na tim proizvodima ušteda najveća, kao i na vinima, po čijoj je bogatoj ponudi poznat taj trgovački centar.

Butelja od 0,75l toskanskog bijelog vina stoji tri eura (22 kn), a merlot na akciji nešto manje od dva eura (15 kn). Uštedjeti se može, ne uzimajući u obzir kvalitetu, na kozmetici i higijeni – najjeftiniji šampon u Lidlu stoji samo jedan euro (7,30 kn), paket higijenskih uložaka euro i pol (11 kn), pasta za zube 75 centi (5,47 kn), gel za tuširanje 79 centi (5,76 kn)…

Proljetne su akcije ono što obilježava tršćanski Lidl. S polica vrište natpisi “ribasso”, a na njih upućuju kričave strelice pa ih je teško zaobići. Svakom proizvodu opasno konkurira jeftina verzija istog pa su Hrvatima, čije je novčanike kriza opasno stanjila, talijanski lanci slamka spasa.

U hrvatskom Lidlu tisuću kuna nije bilo dovoljno za sve proizvode koje smo imali priliku kupiti u talijanskom Lidlu. Morali smo žrtvovati kekse, bombone, bocu vina, kuhanu šunku, marmeladu i slične proizvode koje možemo i svrstati u kategoriju sitnih gušta. Nažalost, takav šoping se isplati samo onima iz Istre i okolice koji radi ušteda na hrani i ostalim kućanskim potrepštinama, neće puno potrošiti na benzin. Valja napomenuti kako je riječ o proizvodima koji uglavnom nisu prepoznatljivih brendova nego različitih robnih marki. (vecernji.hr)

U Lidlu kod nas jeftiniji su samo riža i štedne žarulje
Hrvatska a Postoje i proizvodi koji su kod nas jeftiniji poput riže koje kilogram stoji 5,99 kuna, štedna žarulja košta 19,99 kuna dok je u talijanskom Lidlu oko 22 kune. Italija a Kilogram riže stoji 89 centi u talijanskom Lidlu ili 6,50 kn, tuna 79 centi ili 5,76 kn dok je kod nas tuna 7,99 kuna. Maslac je kod nas 8,99 dok je u Italiji 6,40 kuna.