Iako se po širini ponude još ne može mjeriti s tradicionalnom segmentom gazirane vode bez okusa, aromatizirana voda bilježi napredak pa je tako zahvatila čak 32% kućanstava te zauzela 9% vrijednosne prodaje kategorije gazirane vode.

Kategoriju gaziranih voda analizirali smo kroz GfK Panel kućanstava za razdoblje od 12 mjeseci zaključno sa siječnjem 2019. godine. U tom periodu 86% hrvatskih kućanstava kupilo je kategoriju za potrebe kućanstva, kupili su je približno 15 puta, a prosječan volumen po jednoj kupovini iznosio je 4,1 L.

Kategoriju segmentiramo na gazirane vode bez okusa i na gazirane vode s okusom. Iako aromatizirana gazirana voda na našem tržištu postoji već dovoljan broj godina da ju ne smatramo novitetom, po širini ponude još se ne može mjeriti s tradicionalnom segmentom gazirane vode bez okusa – tri robne marke (uključujući jednu trgovačku) čine 94% njene prodaje. Unatoč tome, zahvatila je čak 32% kućanstava, a uspjeh je utoliko veći ako znamo da se radi o kategoriji koja se uvelike konzumira i “u hodu”.

Promotrimo li vrijednosnu prodaju, gazirana voda s okusom čini 9% ukupne vrijednosti kategorije. Iz analize preklapanja dvaju segmenata vidljivo je da je 62% kućanstava kupuje isključivo gaziranu vodu bez okusa, dok njih 34% kupuje oba segmenta paralelno, a 4% isključivo gaziranu vodu s okusom.

MARKE I TRGOVCI
Ako promotrimo gaziranu vodu na total razini, tri vodeća brenda po količinskoj prodaji (abecednim redom) su: Jamnica, Sarajevski kiseljak i Studenac, dok u trgovačkim markama prednjači Lidl. Uvidom u preklapanje između brendova na razini total kategorije gaziranih voda, dolazimo do podatka da najveći broj ekskluzivnih kupaca ima Jamnica – 46% kućanstava koja su kupila barem jednu od četiri vodeće marke nije kupilo niti jedan drugi brend osim Jamnice, njih 20% kupilo je paralelno Jamnicu i Studenac, a 4% sve četiri marke.

Udio privatne robne marke u toj kategoriji čini “samo” 9% vrijednosne prodaje, no za kategoriju koju primarno čine snažni regionalni brendovi, to je značajna promjena u odnosu snaga prema nekadašnjoj situaciji na tržištu.

No, kako pojedini trgovac upravlja kategorijom? Odgovor nudi Share of Wallet analiza kroz koju identificiramo koliko uspješno trgovac upravlja analiziranom kategorijom u odnosu na druge kategorije u svom asortimanu. Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce na način da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga, a usporedbu radimo na SOW ukupnog FMCG tržišta.

Konzum je natprosječno uspješan u upravljanju kategorijom gazirane vode, osobito one bez okusa. Lidl i Interspar pak prednjače u upravljanju gaziranom vodom s okusom. SOW Kauflanda za gaziranu vodu bez okusa veći je od SOW-a Kauflanda na cjelokupnom tržištu robe široke potrošnje, dok u gaziranoj vodi s okusom nije iskoristio svoj potencijal. Za Plodine se pak može reći kako nisu pokazale uspješnost u upravljanju analiziranim kategorijama.