Ana-Marija Faćko, Ante Pazman, Marija Pavlović, Ivana Markoljević, Tomislav Radić, Domagoj Radić, Jasmina Lalić, Neda Car i Matej Radić

Tvrtka Pekar od samih je početaka imala dobar temelj na kojem je strateški izgradila poslovni sustav na području lokalnog tržišta u Slavoniji koje služi kao odskočna daska za iskorak na nacionalno i inozemna tržišta. U osnovi poslovne strategije razvoja Pekara leže obiteljske vrijednosti koje se očituju kako u njihovim proizvodima, tako i u samom načinu upravljanja tvrtkom.

S velikim nestrpljenjem dočekavši otvaranje međužupanijskih putovanja otisnuli smo se na daleki put do Vinkovaca. Može nekome zvučati smiješno, ali ta dva mjeseca izolacije učinila su to da svako putovanje nekako više cijenimo. A teško da smo mogli naći bolje mjesto za to prvo putovanje nego u posjet našim gostoljubivim Slavoncima koji su svoje skromne početke u proizvodnji pekarskih proizvoda danas podigli na visoku razinu respektabilnog europskog proizvođača koji svoje proizvode distribuira u najveće svjetske trgovačke lance i najzahtjevnija tržišta.

Pekar je krenuo 1989. godine kao mala obiteljska tvrtka koja je veleprodajno opskrbljivala trgovačka društva na lokalnom području Vinkovaca i okolice, a s godinama je proizvodnja rasla i širio se krug distribucije. Fokus na isključivo svježu pekarsku robu trajao je sve do 2005. godine kada trgovačko društvo Boso, koje je i dotad bilo najveći kupac Pekara, ulazi u vlasničku strukturu te akvizira 51 posto udjela u tvrtki, provodi dokapitalizaciju i ulaže značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje. U okviru zacrtane strategije razvoja ubrzo potom se proizvodni pogoni sele na novu lokaciju, a 2007. godine kreće se u istraživanje potencijala kategorije zamrznutih pekarskih proizvoda.

Nastavno s time, u Pekaru kreću i s instalacijom prvih konvekcijskih peći i opremanjem Boso dućana, što se pokazalo odličnim poslovnim potezom, a u to vrijeme dobivaju i još jednog ekskluzivnog kupca kada Narodni trgovački lanac, čiji je Boso član i suvlasnik, preuzima dućane posrnulog Biljemerkanta. Time se zaokružuje područje koje je i dan-danas baza poslovanja Pekara te se proteže od Slatine, Nove Gradiške i Slavonskog Broda na zapadu do pograničnih dijelova na istoku od Belog Manastira, Dalja pa sve do Iloka i Gunje. Godine 2012. slijedi daljnji iskorak kada se dogovara suradnja prvo s Kauflandom i Lidlom, a nedugo potom i sa Sparom, te se pokreću izvozne aktivnosti.

PROIZVOD ZA SVJETSKO TRŽIŠTE
Ubrzanim širenjem struktura poslovanja Pekara dijeli se na dvije divizije – lokalno tržište koje danas broji oko 500 dostavnih mjesta svako jutro te divizija zamrznuti proizvodi u kojoj ove godine u tvrtki očekuju plasirati između 1.300 – 1.500 kamiona zamrznute robe u Hrvatsku i inozemstvo. U sklopu divizije zamrznute robe udio izvoza konstantno raste i trenutno premašuje 40 posto. “Zadnjih godina naše ukupno poslovanje bilježi ubrzani rast, što smo uspjeli izdržati i sada konsolidiramo strateške planove razvoja. Došli smo do stadija u našem poslovnom razvoju koji nam omogućava da možemo birati kojim ćemo se smjerom i tempom razvijati imajući u vidu naše trenutne kapacitete”, kaže Domagoj Radić, direktor prodaje društva Pekar d.o.o.

Najveći segment u portfelju Pekara je proizvodnja somuna i lepinja te sličnih proizvoda u kategoriji tzv. mekanih tijesta. Pekarova lepinja jedini je hrvatski proizvod u stalnom asortimanu Lidla Njemačka, a na tom su tržištu potpisali ugovor s tvrtkom koja će tvrtku ekskluzivno zastupati prema kupcima na tom tržištu. Osim Njemačke, prisutni su i na tržištima Austrije, Danske, Poljske, Češke, Slovenije i Bugarske. U sklopu nastojanja da se bolje predstave europskoj i svjetskoj publici u suradnji s tvrtkom Sve Pet iz Zagreba nastupaju na velikim sajmovima kao što su Anuga Köln, SIAL Pariz i PLMA Amsterdam. Domagoj ističe kako ne žele previše širiti ponudu proizvoda, nego se sve više fokusirati na ono u čemu su najviše prepoznatljivi i u čemu mogu biti inovativni. To su osim segmenta somuna još i burek, pojedine vrste peciva i krušne mrvice. “Upravo su nam krušne mrvice od iznimne važnosti u našem poslovnom razvoju. Trenutno proizvodimo 1,4 milijuna kilograma krušnih mrvica godišnje, a do kraja godine planiramo proširiti kapacitete i povećati proizvodnju na 3 milijuna kilograma. Investicije se odvijaju planski tako da njihova provedba ne utječe na uspješno provođenje poslovnih aktivnosti”, naglašava Domagoj.

OD OBITELJI SVE KREĆE
No, vratimo se na početak. Obiteljske tvrtke su poznate u svijetu i imamo puno primjera uspjeha, ali isto tako puno primjera gdje tranzicija na nove generacije blago rečeno nije tekla baš glatko. U primjeru Pekara svoje su znanje i interese udružile dvije obitelji koje skupa koračaju stazama uspjeha već 15 godina. “Mi smo izuzetno sretni što u ovom projektu sudjeluju dvije obitelji koje imaju direktan interes da cijela priča uspije. Smatram da je to ključ našeg dosadašnjeg uspjeha kao i optimističnog pogleda u budućnost”, kaže nam Domagoj.

Tomislav Radić i Bosiljko Stanić postavili su temelj poslovnog uspjeha, stvorili uvjete za razvoj i sada postepeno kormilo poslovanja prepuštaju novoj generaciji. U Pekaru je to naš sugovornik, Tomislavov sin Domagoj koji se savršeno nadopunjuje s Bosiljkovim sinom Mihovilom koji polako preuzima sve odgovorniju poziciju u poslovanju trgovačkog društva Boso. U Pekaru sve odluke donose zajednički u duhu otvorenosti prema inovacijama i novim poslovnim prilikama, a Domagoj ističe kako je stanoviti međugeneracijski jaz u razmišljanjima s godinama sve manje primjetan. “Apsolutno vrjednujemo višedesetljetno iskustvo naših očeva, dok mi mlađi dajemo prijedloge i donosimo nove vizije razvoja koje su u skladu sa svjetskim trendovima i našim tehnološkim mogućnostima.

Tako kreiramo svojevrsnu međugeneracijsku sinergiju iskustva i inovacija koja se pokazala iznimno dobrim miksom, o čemu ponajbolje svjedoče rezultati Pekara u posljednjim godinama”, naglašava Domagoj. Tvrtka je od samih početaka imala dobar temelj na kojem je strateški izgradila poslovni sustav na području svog lokalnog tržišta u Slavoniji koje služi kao odskočna daska za iskorak na nacionalno i inozemna tržišta. U osnovi poslovne strategije razvoja Pekara leže obiteljske vrijednosti koje se očituju kako u njihovim proizvodima, tako i u samom načinu upravljanja tvrtkom. Domagoju u tome puno pomaže mlađi brat Matej pa se time sve veća odgovornost prenosi na novu generaciju u nastojanju da se osigura budućnost i dugoročna opstojnost ove obiteljske tvrtke koja u ovom trenutku zapošljava više od 400 radnika.

TAJNA JE U RAZVOJU I KVALITETI
Dio obitelji praktički je postala i Jasmina Lalić, voditeljica razvoja i kvalitete, koja je u tvrtku došla kao tehnolog pripravnik još 2007. godine i od tada je njen osobni rast i razvoj pratio razvoj poslovanja tvrtke koja je iz godine u godinu realizirala nove projekte i širila poslovne operacije. “Razvoj nikada ne prestaje. Na tjednoj bazi dolaze nam brojni upiti od kupaca kojima se uspijevamo prilagoditi pa tako u segmentu somunskih lepinja imamo tehnologiju koja može proizvesti dosta sličnih varijanti. Hrvatska je relativno malo tržište pa neke od ovih varijanti još nisu tražene kod nas, ali u izvozu bilježimo veliku potražnju u tzv. pita-bread segmentu jer su arapske kebab lepinje i tortilje jako popularne u svijetu. To nam je trenutačno fokus broj jedan u razvoju našeg asortimana”, naglašava Jasmina. Otvorenost prema inovacijama i orijentacija na najnovije svjetske trendove u potrošnji pekarskih proizvoda glavne su smjernice u razvoju portfelja proizvoda. Veliko iskustvo i znanje koje posjeduju njihovi djelatnici u tvrtki smatraju svojom najvećom vrijednošću, što se svakodnevno pretače u njihove ukusne proizvode. “Fokus broj dva je segment bureka na koji ćemo stavljati sve značajniji naglasak jer imamo veliki proizvodni kapacitet za ovakvu vrstu proizvoda koji su sve traženiji na području cijele Europe”, objašnjava Jasmina.

Proizvodnja se odvija u tri smjene, a jedan od glavnih zadataka za Jasminu je obavljati svakodnevnu kontrolu proizvoda koji silaze s proizvodnih linija pri čemu voditelji sektora ostavljaju uzorke koji se potom provjeravaju. “Svako jutro u našem laboratoriju dočekaju me uzorci svega što se prethodni dan proizvodilo nakon čega provodim kontrolu, dajem sugestije, primjedbe ili pohvale. Kao osoba s najviše iskustva, vršim i kontrolu ulaznih sirovina, prvenstveno brašna kojega ulazi više od 100 tona tjedno, te dajem naputke u proizvodnji”, pojašnjava Jasmina te dodaje kako je ona na dispoziciji 24 sata dnevno ako je riječ o bilo kakvom problemu ili zastoju u proizvodnji: “Mora se biti kreativan, snalažljiv i brz jer kada je riječ o kruhu mora se reagirati odmah.”

Osim svježeg asortimana, sve važniji segment su i zamrznuti proizvodi koji se mogu transportirati na veće udaljenosti i tako pokriti šire tržište. No, bez obzira dokle ti proizvodi stigli uvijek završe kod potrošača, a njihove su navike jedinstvene. Svi oni očekuju da proizvod dolazi u lijepoj ambalaži, da uvijek bude svjež, standardnog okusa i da tako osigura iskustvo konzumacije na koje su navikli. Svježina, okus i estetika su obećanje koje proizvod nosi prema potrošaču te kao takvo mora biti ispunjeno.

A kako bi se u tome i uspjelo ključno je provoditi kontrolu kvalitete koja je jamstvo da se dano obećanje uvijek i ispuni. U tim je nastojanjima od ključne važnosti dobra usklađenost tima pa se tako Jasmina u prvom redu može osloniti na svoje dvije kolegice: Mariju Pavlović, koja je voditeljica sustava za sigurnost i kvalitetu hrane, i njenu zamjenicu Ivanu Markoljević.

CERTIFIKATI PROZOR U SVIJET
Ove tri žene vode posao razvoja i kontrole kvalitete kako samih proizvoda, tako i svih proizvodnih procesa u tvrtki Pekar, a u svom svakodnevnom odgovornom radu oslanjaju se na ukupno osam tehnologa koji rade kao voditelji različitih sektora u proizvodnji. Prvi među njima je svakako Tomislav Majher, voditelj cjelokupne proizvodnje, a kako bi sve zadatke odradili uspješno veliku pomoć dobivaju i od Slađane Džigumović, koja je voditeljica administracije i s Pekarom je od prvog dana.

U Pekaru su fokusirani na proizvode koji zahtijevaju višu razinu znanja pa su tako i proizvodne linije za primjerice proizvodnju somuna kreirali sami kako bi postigli optimalan proizvodni proces i željenu strukturu finalnog proizvoda. Uz lokalnu pamet, za uspjeh su nužni i globalni certifikati:

“IFS certifikat je preduvjet za nastup na međunarodnom tržištu te se po njemu prepoznaju proizvodi koji su sigurni i kvalitetni, a obuhvaća strogo propisane norme od ulaska sirovina u proizvodni proces do same dostave finalnih proizvoda prema kupcima. Mi sa svoje strane imamo stroge zahtjeve prema našim dobavljačima sirovina tako da možemo jamčiti vrhunsku kvalitetu u cjelokupnom procesu. Kontrolira se sam tijek proizvodnje sa zdravstvenog aspekta te osiguravamo sljedivost proizvoda što znači da u svakom trenutku znamo gdje se nalazi određeni proizvod. Prije stavljanja proizvoda na tržište provodimo sve potrebne zdravstvene analize i tek nakon toga kreće se u distribuciju. Uz to, proizvodi se svaka tri mjeseca šalju na nezavisne analize te sa svim navedenim kontrolama možemo jamčiti da je naš proizvod na tržištu najviše kvalitete i provjerene zdravstvene ispravnosti”, pojašnjava nam Marija, dok nam je Ivana približila samu implementaciju IFS standarda u procesu proizvodnje:

“Riječ je o izuzetno opširnom standardu koji detaljno propisuje sve procese u proizvodnji. Kontrolira se temperatura u cijelom procesu, od zamjesa, gotovih proizvoda na izlasku, nakon što se proizvod ohladi, zatim kada se proizvod temperaturno ‘šokira’ na -35°C te kada se isporuči. To je hodogram kontrole samo kada je riječ o temperaturi. Provodi se kontrola čistoće u svim aspektima, koristi se i metal detektor i općenito veliki naglasak stavlja upravo na aspekte fizičke opasnosti. Naši se proizvodi izlažu visokim temperaturama pa su samim time zdravstveno sigurni tako da slijedom toga na fizički aspekt sigurnosti stavljamo veliki naglasak jer naši djelatnici u proizvodnji koriste različite nožiće za narezivanje i druge alate te kemijske olovke i sličan pribor za rad. Ovo su samo neki od aspekata kontrole i sigurnosti koje se provode u našoj proizvodnji, a strogo propisane kontrolne procedure provode se u svim segmentima i odjelima te proizvodnim procesima.”

Osim HACCP-a koji je osnova za sve pa i za IFS standard, u Pekaru imaju implementirane i druge standarde pa su tako u zadnje dvije godine zadovoljili i stroge zahtjeve Halal certifikata. Uz to, na pojedinim proizvodima imaju istaknute i različite prehrambene i zdravstvene tvrdnje među kojima se osobito izdvaja “Clean Label” koji jamči da u proizvodnji nema tzv. E-brojeva, zatim “Hand-made” tvrdnja da je riječ o ručno rađenim proizvodima i “Palm Oil-free” koja jamči da se ne koristi palmino ulje u proizvodnji.

PROMIŠLJENO U DALJNJI RAZVOJ
COVID-19 pandemija nije značajno utjecala na poslovne procese, kažu nam u tvrtki, jer su mjere zaštite već uspostavljene u cijeloj proizvodnji, jedino je primjena dezinfekcijskih sredstava pojačana sukladno preporukama nadležnih institucija. Formirani su timovi radnika koji međusobno nisu u kontaktu kako bi se smanjilo širenje potencijalne zaraze te su uvedene pauze po sat vremena između svake smjene kako bi se provela detaljna dezinfekcija prostora. “Nije nam se teško bilo naviknuti na ovakav sustav poslovanja, štoviše mnoge prakse planiramo trajno ostaviti čak i nakon što ova pandemija prođe. Inače, tijekom svih ovih mjeseci naša proizvodnja nije stala niti jedan jedini dan i nismo imali niti jednog zaraženog djelatnika. Sve se odvija uredno i nadamo se da će tako i ostati”, naglašava Ivana.

Čak i u ovim izazovnim vremenima kada je suočavanje s COVID-19 pandemijom donijelo puno nepoznanica za sve poslovne sustave kako u nas, tako i na globalnoj razini, u vinkovačkom Pekaru ostali su mirni te nastavljaju zacrtani plan razvoja koji se fokusira na one grupe proizvoda u kojima su u tvrtki visoko specijalizirani. “Ne vidimo se u ulozi proizvođača svih pekarskih proizvoda. Znamo u čemu smo najbolji i što nam donosi kompetitivnu prednost na tržištu te ćemo na tome ustrajati. Naši partneri imaju visoko povjerenje u naše sposobnosti i naš je cilj da to nastavimo opravdavati i u budućnosti. Stoga ćemo svoja znanja i energiju kolegica i kolega usmjeriti u inovacije na segmentima mekanih tijesta, somuna i lepinja, bureka te krušnih mrvica”, priključuje se Domagoj u završnoj riječi našeg razgovora dodajući kako se žele više posvetiti lokalnom distribucijskom području Slavonije koje su malo zapostavili u nastojanjima da ostvare veći izvozni iskorak.

“To je način da se zahvalimo našim kupcima iz ove regije na povjerenju koje nam ukazuju već 30 godina, a našu buduću strategiju razvoja formirat ćemo oko nastojanja da radimo namjenske proizvode za ciljana tržišta i ciljane kupce”, ističe Domagoj. U tvrtki veliki potencijal vide u jačem širenju na HoReCa sektor koji ima sve specifičnije zahtjeve te u segmentu pakiranih proizvoda u što planiraju investirati značajna sredstva u nadolazećem razdoblju.

Sve u svemu, ovo je bila jedna lijepa priča iz Hrvatske, iz naše Slavonije, koja govori o ustrajnosti ljudi i dobrim vizijama. Ovo je naš način da im kažemo bravo i tako damo još jedan mali poticaj da tako vrijedno, marljivo i po najvišim svjetskim standardima nastave raditi i dalje.