Biljemerkant-djelatnica-midiIz Trgovačkog suda u Osijeku priopćeno je kako je, prvo, u sudski registar upisana odluka o zaključenju stečaja nad stečajnim dužnikom Biljemerkant trgovina, a potom i da je taj subjekt izbrisan iz trgovačkog registra istog suda.

Tako je zaključeno prvo poglavlje nestanka trgovačkog društva Biljemerkant, koje je svojedobno, po broju trgovina i zaposlenih, bilo regionalni maloprodajni trgovački lider. Biljemerkant je od svog osnutka, početkom devedesetih pa do kraha, koji je došao iznenada, krajem 2012. godine, na području Slavonije imao između 200 i 300 maloprodajnih trgovina s tisuću zaposlenih, od kojih 900 trgovaca.

Početkom 2013., sve urušilo kao kula od karata, stečaj je zatražio vlasnik i osnivač, Božo Omazić, priznavši nemogućnost namirenja obveza prema dobavljačima prouzročenu kreditnom prezaduženošću.

Pohvalno je kako za sobom nije ostavio duga prema radnicima, sve su, naime, plaće bile isplaćene, kao i prateće obveze prema državi.

U stečaj je tvrtka ušla podijeljena, otprije, na dvije sestrinske tvrtke, Biljemerkant i Biljemerkant trgovinu. Biljemerkant je bio sljednik imovine, a Biljemerkant trgovinu činili su samo zaposlenici.

Pred stečajnom upraviteljicom Biljemerkant trgovine Blankom Gambiražom stoga ja tek na papiru bio lakši dio posla, namiriti obveze za 1100 djelatnika.

U travnju prošle godine stečaj je bio zaključen, Sud ga je sada upisao u svoj registar.

S druge strane, pred Bojom Stanković, stečajnom upraviteljicom Biljemerkanta, bila je zadaća prodajom više od 200 nekretnina namiriti obveze prema vjerovnicima, uglavnom poslovnim bankama. Nekretnine su, radi lakšeg praćenja, podijeljeneu nekoliko skupina, prva javna dražba oglašena je u lipnju 2013. godine.

“Do danas je ostala jedna nekretnina za koju se oglašava 16. prodaja, jedna nekretnina za koju se oglašava prodaja deveti put i dvije koje ćemo pokušati prodati u četvrtoj javnoj dražbi”, izvijestila je stečajna upraviteljica.

Procjenjuje da će i te prodaje bit realizirane tijekom godine. Tek potom će se pristupiti i namirenju dijela potraživanja vjerovnika iz II. višeg isplatnog reda. To su mahom dobavljači, među najvećim vjerovnicima su i osječke Pivovara i Saponia.

“Nakon dovršetka stečaja, procjenjujem, do kraja godine, izvjesno je kako će i Biljemerkant u likvidaciju”, prognozira Boja Stanković. (glas-slavonije.hr)