ljiljana-kunosic-largeU BiH imamo proizvođače koji raspolažu modernim proizvodnim kapacitetima, koriste jako dobre sirovine, što uz uložen trud i ljubav prema poslu rezultira visokokvalitetnim proizvodima, ističu iz trgovačkog lanca Bingo

Kako će se urediti maloprodajno tržište Bosne i Hercegovine ne ovisi samo o regionalnim igračima, kao što su Agrokor i Mercator, već i o domaćim snagama koje imaju znanja, snage i sposobnosti zauzeti čvrste tržišne pozicije. Jedan od takvih primjera svakako je lanac Bingo iz Tuzle o čijim smo ostvarenjima i daljnjim poslovnim planovima razgovarali s direktoricom financija, Ljiljanom Kunosić.

Kada je osnovana tvrtka Bingo d.o.o. Export-Import Tuzla i koja sve područja gospodarstva obuhvaća?
Tvrtka Bingo osnovana je 1993. godine i od osnutka se bavi trgovinom na malo kao svojom osnovnom djelatnošću, a također djelujemo i na području ugostiteljstva.

Kada ste krenuli u maloprodajni biznis? Koliko prodajnih objekata trenutno imate te kojim formatima prodavaonica raspolažete?
U samim počecima našeg rada odmah smo prepoznali maloprodaju kao segment u kojem želimo djelovati te smo pažnju usmjerili na stvaranje maloprodajne mreže. Razvijali smo se od minimarketa, preko supermarketa i hipermarketa pa sve do trgovačkih centara koje danas imamo.

Maloprodajna mreža Binga trenutno obuhvaća više od 80 poslovnih jedinica koje su rezultat našeg zalaganja i prepoznatljive kvalitete koja ne počiva samo na asortimanu proizvoda, već i na kakvoći usluge naših djelatnika i konkurentnosti cijena koje opravdavaju naš slogan “Bingo. Kralj dobrih cijena”.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim razvojem i ostvarenim rezultatima?
Kada se krene u određenom smjeru obično se postavljaju neki ciljevi, a kažu da je rezultat tim bolji što su ciljevi koje ste postavili viši. U našem slučaju mogu slobodno reći da smo u dosadašnjem poslovanju nadmašili sva naša očekivanja, ali i očekivanja našeg okruženja.

Zadovoljni smo razvojem vlastite maloprodajne mreže i ostvarenim rezultatima. Ipak, posebno zadovoljstvo za nas proizilazi iz činjenice da smo u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u ne baš sjajnoj gospodarskoj situaciji, uspjeli izgraditi tvrtku koja može parirati modernim europskim kompanijama.

To potvrđuju i analize Deloittea i EBRD-a koji Bingu daju visoke ocjene u pogledu samog operativnog poslovanja i načina rada, programskim rješenjima, transparentnosti financijskog poslovanja tvrtke i svakog pojedinog prodajnog objekta te stvaranju osjećaja tima i pripadnosti svakog uposlenika.

Maloprodajno tržište BiH izrazito je fragmentirano s velikim brojem malih trgovina, no neumitno je da će se njihov broj smanjivati kako se procesi konsolidacije budu ubrzavali. Što očekujete da će se dogoditi u narednih nekoliko godina u BiH po tom pitanju?
Smatram da će zaista doći do zatvaranja malih trgovina, da će tržište postepeno preuzimati veliki lanci i da je ta tendencija već vidljiva, premda u nešto manjoj mjeri.

Od presudne je važnosti da država prepozna trenutak kada treba pomoći domaćim poslovnim subjektima da opstanu, krenu u dalji razvoj i omoguće zaposlenje radnika i zadržavanje novca u našoj zemlji.

Mi se tu vidimo kao najveći domaći maloprodajni lanac koji omogućava plasman domaćih proizvoda i time jača bosanskohercegovačku privredu.

Kakva je pozicija Binga u tim procesima? Planirate li širenje isključivo organskim rastom ili preuzimanjem?
U većini slučajeva vlastiti razvoj planiramo ostvarivati organskim rastom, no isto tako javljaju se situacije koje dovode do mogućnosti preuzimanja drugih tvrtki. Mislim da je bitno pratiti situaciju, prilagoditi se te prepoznati trenutak i pravac u kojem treba djelovati.

Kakav je omjer ponude domaćih i stranih proizvoda na policama Bingo trgovina? Posjedujete li vlastitu trgovačku marku proizvoda?
Kao što sam već navela, Bingo ide na ruku domaćim proizvođačima. Ova situacija je odraz naše poslovne politike i zalaganja da se domaći proizvodi prepoznaju kao iznimno kvalitetni, jer oni to uistinu i jesu.

bingo-kupci-002-largeU Bosni i Hercegovini imamo proizvođače koji raspolažu modernim proizvodnim kapacitetima, koriste jako dobre sirovine, što uz uložen trud i ljubav prema poslu rezultira visokokvalitetnim proizvodima. Usto što su dostupni u svim našim prodajnim objektima, Bingo za domaće proizvode radi i različite promocije u nastojanju da i krajnji potrošači spoznaju kako domaća proizvodnja ima kvalitetan proizvod i da se treba forsirati ne samo iz razloga što je domaća, nego i zato što je kvalitetna i konkurentna.

Imamo vlastitu robnu marku i shodno navedenom koristimo je u suradnji s domaćim proizvođačima.

Kakva je uloga države na maloprodajnom tržištu? Kao domaći trgovački lanac imate li odgovarajuću potporu državnih institucija, s obzirom da su maloprodajni lanci u susjednim zemljama oslonci tamošnjih industrija, prije svega prehrambene?
Trgovački lanac Bingo, kao uostalom i ostale domaće tvrtke, nema nikakvu podršku države. Domaći proizvođači su nas prepoznali kao nositelje njihovih tržišta i prodaje, a mi njih kao kvalitetu potrebnu našim kupcima. Ostvarujemo zaista odličnu suradnju.

Ta suradnja ne proizilazi iz napora države, nego iz naše potrebe da pomognemo jedni drugima i ponesemo domaću proizvodnju na viši nivo koji će rezultirati otvaranjem novih pogona i radnih mjesta te, općenito, voditi prema ekonomskom razvoju naše zemlje.

BiH trenutačno nema trgovački lanac koji bi svojom snagom mogao parirati jakim regionalnim igračima poput Konzuma ili Mercatora. Ima li Bingo ambiciju to postati i kanite li u budućnosti iskoračiti na tržišta Hrvatske ili Srbije?
Bingo se nalazi u punoj snazi i sigurnim korakom idemo naprijed, a to znači jačanje mogućnosti pariranja i praćenja razvoja drugih, nama srodnih tvrtki. Trenutno smo, prema  nekim istraživanjima, vodeći po maloprodajnom prometu na tržištu BiH.

O planovima iskoraka na tržišta Srbije i Hrvatske trenutno ne bih govorila jer imamo planove i projekte na pokrivanju domaćeg tržišta, a tek nakon realizacije tih kratkoročno postavljenih ciljeva i planova, govorit ćemo o daljnjim koracima.

Kako gledate na spomenute konkurente i koja je vaša eventualna prednost i različitost?
Naša komparativna prednost, naspram regionalnih tvrtki, je u tome što u potpunosti poznajemo mentalitet našeg čovjeka i točno znamo što mu treba. To je znanje koje se ne uči, već živi. Mi živimo u istim uvjetima kao i naši kupci, dijelimo istu sudbinu, dobro poznajemo njihov životni standard i shodno tome djelujemo.

Usto, u Bingu se trudimo pratiti tendencije i kretanja na tržištu. Svjesni smo da u ovo vrijeme brzih promjena treba biti spreman jednako tako brzo odreagirati i prilagoditi poslovanje uvijek novim trendovima.

Shodno tome smo i postavili našu organizacijsku strukturu u kojoj su fleksibilnost i prilagodljivost ključne riječi, što smatramo našom velikom prednošću jer smo u svakom trenutku spremni odgovoriti na sve promjene u okruženju.

bingo-kupci-largePLAN RAZVOJA
“Trenutno se nalazimo u Tuzlanskom kantonu, Zeničko-Dobojskom, Brčko distriktu, Posavskoj županiji, Srednjobosanskom, Sarajevskom i Unsko-Sanskom kantonu te Republici Srpskoj. U narednom periodu planiramo nastaviti razvoj i pokrivanje dijela teritorija BiH gdje dosad nismo bili prisutni te imamo u planu proširenje prodajne mreže u područjima na kojima već imamo poslovne operacije. Nadalje, planiramo otvaranje velikih objekata u većim gradovima diljem Bosne i Hercegovine od kojih su četiri takva objekta već u izgradnji.”