Makroekonomisti očekuju usporavanje pada potrošnje

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u ožujku, koji bi, kako očekuju makroekonomisti, mogao pasti 13. mjesec zaredom, ali manje nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec za 2,7 posto.

Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 1,0 do 4,0 posto.

Bio bi to već 13. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali nešto sporije nego u veljači, kada je promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, pao za 3,3 posto.

“Usporavanju pada u odnosu na veljaču mogao bi pridonijeti raniji Uskrs ove godine, čime je dio osobne potrošnje pomaknut iz travnja u ožujak, kao i niža baza povezana sa snažnim padom prodaje automobila u ožujku prošle godine, nakon uvođenja više stope PDV-a te nepovoljnih poreznih propisa kod kupnja vozila u poslovne svrhe”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Unatoč usporavanju pada, potrošnja je i dalje pod pritiskom visoke nezaposlenosti i smanjenja realnog raspoloživog dohotka.

“Slabosti na tržištu rada, snažniji rast potrošačkih cijena te izostanak potražnje za kreditima kod stanovništva ukazuju na zadržavanje i dalje nepovoljnih trendova u ovoj djelatnosti”, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine. (H)

Prethodni članakDukat, Meggle i Vindija dižu cijene
Sljedeći članakOglašavanje u tisku: U čvrstom stisku krize i interneta