Neočekivano snažan pad prometa u njemačkoj maloprodaji u listopadu prigušio je u petak nade da bi osobna potrošnja mogla ublažiti nepovoljan utjecaj krize u eurozoni na izvoz najvećeg europskog gospodarstva.

U realnom je izrazu promet u maloprodaji smanjen u listopadu za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini pao 0,8 posto, pokazali su u petak objavljeni preliminarni podaci.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su pad na mjesečnoj razini za 0,2 posto te rast za 1,2 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad.

“Ovo je ozbiljno razočaranje, budući da je povjerenje potrošača na visokoj razini, financijska kriza se smirila a tržišta dionica dobro funkcioniraju”, ističe Christian Schulz iz Berenberg Banka.

“Valja se nadati da će promet u božićnoj sezoni to nadoknaditi. Nezaposlenost je i dalje na niskoj razini, inflacija također, realne plaće rastu. Sve to obećava rast potrošnje”, dodaje Schulz.

Njemačka se u prve dvije godine dužničke krize u Europi pokazala uglavnom imunom ali novi podaci signaliziraju da njezina otpornost kopni. U trećem tromjesečju gospodarstvo je poraslo samo 0,2 posto. (H)