Prema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, prema kalendarski prilagođenim indeksima godišnji realni rast prometa u trgovini na malo u srpnju je ubrzao na 4,5% godišnje.

maloprodaja-trgovina-na-malo-midiTako je i pored razmjerno visoke prošlogodišnje baze (kada je dosegnuta ujedno i najviša stopa realnog godišnjeg rasta u 2015. godini) potvrđen neprekinut niz pozitivnih godišnjih stopa koji datira od rujna 2014. godine. Nedvojbeno da je nastavak dobrih pokazatelja snažno podržan solidnim ostvarenjima u turizmu, ali i sezonskim poboljšanjima na tržištu rada…

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u srpnju je zabilježio realni mjesečni rast od 2,0% odnosno 1,6% u nominalnom izrazu. U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je značajan dvoznamenkasti nominalni i realni rast od 15,1% odnosno 16,7% u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 3,6% (nominalno 1,3%).

Nastavku pozitivnih kretanja u prometu u trgovini na malo prethodila su i poboljšanja u pokazateljima zaposlenosti: prema posljednjim podacima HZMO-a u srpnju je broj osiguranika, tj. obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje porastao na 1,504 milijuna što je za 0,4% više u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Time je šesti mjesec zaredom zabilježen rast broja osiguranika na mjesečnoj razini, ali je potvrđen i trend rasta na godišnjoj razini koji je neprekidno prisutan od ožujka prošle godine. Porast zaposlenosti najvećim je dijelom rezultat većeg broja zaposlenih u turizmu, na što ukazuju i DZS-ovi podaci o broju zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane gdje je u srpnju zabilježen razmjerno snažan mjesečni rast od 8,8%. Pozitivna kretanja u zaposlenosti uz rast prihoda od turizma pozitivno utječu na veći raspoloživi dohodak te promet u trgovini na malo.

“Posljedično, poželjni učinci odrazit će se i na osobnu potrošnju kao glavnu sastavnicu BDP-a što će doprinijeti nastavku pozitivnog doprinosa rastu BDP-a i u trećem ovogodišnjem tromjesečju. U narednim mjesecima dodatna podrška realnom rastu prometa u trgovini na malo dolazit će i od izostanka pozitivnih godišnjih stopa inflacije”, objavili su RBA analitičari. (poslovnipuls.com)