monsanto_bayer-midiNjemačka farmaceutska kompanija Bayer ponovo je povisila svoju ponudu za preuzimanje američkog Monsanta, ona sada iznosi 65 milijardi dolara, odnosno 127,5 dolara po dionici, javlja Bloomberg.

Izvijestili su iz Bayera da su uznapredovali njihovi pregovori s Monsantom, ali upozoravaju da još nema jamstva hoće li doći do konačnog dogovora.

Američka firma ocijenila je njihovu ponudu iz svibnja, kada su nudili 122 dolara po dionici, financijski neprihvatljivom. U srpnju su povisili ponudu na 125 dolara po dionici, ali su ponovo dobili odbijenicu.

Spajanjem Bayera i Monsanta nastala bi najveća poljoprivredna kompanija na svijetu, koja bi bila tržišni lider u Americi, Europi i Aziji.

Bayer je puno poznatiji po svojim farmaceutskim proizvodima kao što su Aspirin i Alka-Seltzer, iako ima proizvodnju sjemenja i kemikalija za tretiranje poljoprivrednih nametnika.

Monsanto je najpoznatiji po proizvodnji genetski modificiranog sjemenja za žitarice – kukuruz, soju, pamuk, pšenicu i šećernu trsku. To je sjemenje često na udaru ekoloških aktivista.

Povećanje ponude od strane Bayera, dolazi u vrijeme mnogih spajanja i preuzimanja u sektoru poljoprivrede, piše BBC. Njihovi konkurenti, Dow Chemical, DuPont i Syngenta već su najavili pripajanja različitih tvrtki, od kojih neki još čekaju odobrenje regulatora.

Pad cijena žitarica i pad potražnje za njima od strane farmera negativno utječe na poslovanje Monsanta. Ipak Bayerovo preuzimanje Monsanta moglo bi u SAD-u izazvati zabrinutost oko tržišnog natjecanja, zbog veličine tvrtke, kao i kontrole na globalnom tržištu sjemena. Poljoprivrednici su zabrinuti da bi takvo spajanje moglo dovesti do manjeg izbora i viših cijena.

BBC piše kako insideri tvrde da su dvije tvrtke blizu postizanja dogovora o cijeni, no da još dogovaraju strategiju o tome kako se nositi s potencijalnim regulatornim preprekama. (telegram.hr)