Maraska neće otkupljivati višnju marašku

maraskaMaraska d. d. neće ove godine otkupljivati višnju marašku – stoji u odgovoru predsjednika Uprave Maraske Stipe Bevande na novinarski upit kolika će biti ovogodišnja otkupna cijena višnje maraške, javlja zadarski Narodni list.

Ova obavijest stiže uoči samog početka berbe idući tjedan.

Razlog zbog kojeg Maraska ove godine odustaje od otkupa je nemogućnost koncentriranja u Hrvatskoj i izuzetno visoke cijene i troškova koncentriranja u susjednim zemljama.

U odgovoru stoji kako nažalost u Hrvatskoj više nema mogućnosti raditi koncentriranje jer to ne radi nijedna tvrtka, piše Narodni list.

Vijest da Maraska neće otkupljivati višnju marašku jak je udarac na lokalne proizvođače ove kulture. Danima se na terenu pokušalo doznati kolika će biti otkupna cijena ploda, pričalo se čak da će cijena za kilogram biti rekordno niskih 2,5 kune.

U nekim kalkulacijama spominjala se mogućnost da će Maraska odustati od otkupa, pa su se radili i scenariji za taj slučaj. Upravo za to su se spremali zadrugari okupljeni u braniteljskoj Poljoprivrednoj zadruzi Maraška iz Tinja koji su podigli nasade maraške na 23 hektara državnog zemljišta dobivenog u zakup.

“Ove godine očekujemo urod od oko 150 tona. S obzirom na to da Maraska nije izlazila s cijenom, mi smo već počeli tražiti druge kupce. Osigurali smo plasman preko 50 posto ploda. U pregovorima smo s jednom tvrtkom iz Bosne i Hercegovine koja nam nudi 4,20 kuna po kilogramu višnje”, kaže upravitelj PZ Tinj Miljenko Vrkić.

Razvoj višnje maraške na zadarskom području doživljava teške trenutke. Maraska d. d. odavno nije lokalna tvrtka. Do prije nekoliko godina govorilo se o zaštiti podrijetla višnje maraške, Dona i Maraska povećanjem otkupnih cijena borili su se za naklonost proizvođača. Sada kako situacija stoji govorit će se o opstanku postojećih nasada. Mnogi neće vidjeti interes za njihovim održavanjem, ako nemaju sigurnog otkupljivača plodova, zaključuje Narodni list. (tportal.hr)

Prethodni članakAko želite znati što jedete, birajte PIK
Sljedeći članakProdaja Kraš grupe u prvom kvartalu porasla za 10 posto