Brend je dio socijalnog identiteta potrošača te je aktivan sudionik u njegovom društvenom životu. Ali da to ne bi bilo površno poznanstvo, nego trajan i prijateljski odnos, potrebno je uložiti i vrijeme i trud, baš kao i u međuljudskim odnosima.

Kada dobijemo poziv da večer provedemo u društvu grupe ljudi koje prvi put susrećemo, prva osjetila koja se aktiviraju u potrazi za poznatim elementima su vid, miris, sluh i dodir. Svi podražaji koje uspijemo prikupiti tijekom interakcije šalju se u naš mozak, a zatim se ponovno obrađuju za mapiranje i izgradnju našeg znanja. Samo na taj način možemo imati korisne informacije potrebne za razumijevanje kako se u takvoj situaciji povezati s drugima i odluku hoćemo li naučiti više o njima.

Proces može završiti na kraju same večeri ili se može razvijati tijekom vremena, stvarajući dublje, sveobuhvatne i trajne veze. To pak ovisi o podudaranju između onoga što tražimo i onoga što nam u tom trenutku prenosi druga osoba. Privlačnost ne proizlazi samo iz fizičkog izgleda, već i iz intelekta druge osobe, odnosno njenog talenta. To je ona jedinstvena karakteristika koja razlikuje svakog od nas.

BENCHMARK ODNOSA S POTROŠAČEM
Pokušajmo sada u ovoj fazi dešifrirati večer provedenu s ovom grupom tako što ćemo ljude zamijeniti brendovima. Krajnji rezultat se ne mijenja. Kada uđemo u supermarket gurajući naša kolica, zakoračili smo u okruženje u kojem se tisuće “ljudi” – poredanih na policama supermarketa – nude na izbor s namjerom da se s nama povežu dok mi, u međuvremenu, listamo popis namirnica, odgovaramo na obavijesti s društvenih mreža na našim uređajima, udovoljavamo zahtjevima naše djece koja sjede u kolicima ili pozdravljamo prijatelja na kojeg smo naletjeli na pultu sa smrznutom hranom. Upravo u tom trenutku brend mora biti u stanju izdvojiti se svojom odjećom (ambalažom) iz gomile konkurentskih odjevnih kombinacija (proizvoda), te pritom pobuditi našu znatiželju i ispričati, angažiranom pričom, svoj talent, izvrsnost naspram konkurenata.

Takav talent jedno je od glavnih mjerila odnosa s potrošačima. Nije uvijek lako identificirati smisao brenda, a zatim ga usvojiti kao temeljnu vrijednost marketinškog plana. Korijen ove mudrosti najčešće leži u povijesti tvrtke, u jedinstvenoj fazi proizvodnog procesa ili u formalnoj i estetskoj strani proizvoda. Međutim, ostaje činjenica da jednom kada se ta žila otkrije, ona postaje iskra koja pokreće korespondenciju interesa s potrošačem i tijekom vremena počinje graditi čvrstoću uzajamnog i promjenjivog odnosa povjerenja i sposobnosti.

Sada se zadržimo na ovoj gore spomenutoj značajki. Poput čovjeka, brend je također dio vremena koje se mijenja i mora se postupno prilagođavati ne samo demografskoj evoluciji potrošača, već i novim i mlađim metama na policama supermarketa s potpuno drugačijim potrebama i komunikacijskim kodovima od svojih roditelja ili baka i djedova. Talent brenda stoga se mora njegovati, podržavati i preoblikovati kako bi se prilagodio evoluirajućim uvjetima potrošačkog okruženja. Komunikacija se pritom mora razvijati tijekom vremena kako bi uvijek bila usklađena i to bez uznemiravanja postojećih klijenata.

RESTILIZACIJA VS. NOVI IDENTITET
Zbog toga je restilizacija za dizajnersku agenciju znatno kompleksnija i delikatnija od projekta stvaranja novog identiteta. Nasuprot tome, potrebno je istražiti granice okvira unutar kojeg brend može zadržati svoju formalnu svijest bez skrivanja talenta i potkopavanja svog odnosa s potrošačem. Zbog toga se usvaja široki raspon metoda za prezentaciju kreativnog puta koji prati voditelja marketinga u procjeni promjene dizajna s konzervativnih na evolucijske prijedloge koji su u sferi progresivnog i racionalnog procesa. Dizajn haljine primjer je složenog i artikuliranog pothvata.

Na početku članka naveli smo četiri osjetila kojima se služimo kako bismo otkrili novo okruženje i upoznali nove ljude. Ako okus nije osjetilo kojim biramo sugovornika, on dobiva primarnu važnost u odnosu robne marke i potrošača. Na primjer, nepčani otisak prve čokolade koju smo pojeli u djetinjstvu urezan je u naše okusno pamćenje kao sidro i mjerilo kroz cijeli život.

Okus je najveća konstanta u životu brenda. Zadovoljstvo nepca nadalje stvara impuls za kupnju. U tom pogledu vizualni elementi igraju odlučujuću ulogu u izazivanju našeg apetita dok gledamo robu na polici supermarketa. Sposobnost da se fotografijom iskušaju okusni pupoljci i natjera voda na usta postaje imperativ u komunikaciji brenda s potrošačem i otkrivanju intrinzičnih kvaliteta proizvoda. Stoga možemo reći da brend, kao i svaki čovjek, ima stvarni život sastavljen od odnosa, emocija, estetike i potrebe da se istakne u konkurentskom okruženju.

Zato otkrijte talent svog brenda i njegujte ga kroz vrijeme jer će samo tako moći biti zapažen i cijenjen ostvarujući dodanu vrijednost ne samo tijekom jedne večeri druženja s prijateljima, nego u trajnom i svakodnevnom životu na policama trgovina.