Crobex indeks Zagrebačke burze pao je i prošloga tjedna, šestoga zaredom, a zbog slabog interesa investitora, našao se pod prodajnim pritiscima i zaronio ispod važne tehničke potpore.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 0,89 posto, na 1.776 bodova. Oslabio je već šesti tjedan zaredom, pa je sada od početka godine na gubitku oko jedan posto.

Crobex10 oslabio je, pak, prošloga tjedna 0,26 posto, na 1.024 boda, no u odnosu na početak godine i dalje je u plusu, za 2,9 posto.

Redovni promet iznosio je oko 56 milijuna kuna, što je 2 milijuna više nego u tjednu ranije.

“Nakon što je prethodnoga petka probio 200-dnevni pomični prosjek koji se nalazi na 1.797 bodova, Crobex je klizio sve do četvrtka, kada je blago korigiran naviše. Pod prodajnim pritiscima nalazi se i zbog nezainteresiranosti ulagača”, kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke.

Ipak, likvidnost je, ističe, bila nešto viša nego prethodnoga tjedna, pa se u prosjeku na početku tjedna kretala oko 14 milijuna kuna dnevno.

Najveći promet protekloga tjedna ostvaren je dionicom HT-a, gotovo 12 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,35 posto, na 156,5 kuna.

Znatniji promet, oko 7 milijuna kuna, ostvaren je i povlaštenom dionicom Adris grupe, a cijena joj je skočila 4,2 posto, na 346 kuna. Redovna dionica Adrisa poskupila je, pak, 5,5 posto, na 380 kuna, uz promet od 2,2 milijuna, pa je bila najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima.

Dionice Adrisa bile su u fokusu uslijed najave skupštine dioničara za 20. siječnja iduće godine, kada će dioničari odlučivati o strateškom restrukturiranju dijela imovine tvrtke, odnosno eventualnoj prodaji ili traženju mogućeg partnerstva za TDR.

“To je dugoročno dobra odluka, jer će se taj novac iskoristiti za prelazak u neki drugi biznis koji bi imao bolje dugoročne izglede u pogledu profitabilnosti i rasta prodaje”, kaže Mažurin.

Dodaje da duhanski biznis nosi sve manje povrate na kapital, dok istodobno prodaja cigareta pada zbog smanjenja broja pušača, ali i zbog povećanja poreznog tereta na cigarete.

Među prošlotjednim vijestima ističe se i ta da je Uprava Đuro Đaković Holdinga donijela odluku o održavanju i trećeg kruga dokapitalizacije u kojem će se od 8. do 16. prosinca moći upisati preostalih 9,12 milijuna novih dionica te tvrtke.

Cijena dionice Đuro Đaković Holdinga porasla je 3,5 posto, na 23,99 kuna, uz promet od oko 600 tisuća kuna.

Znatniji promet, oko 3,9 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je porasla 1,0 posto, na 19,5 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica AD Plastika, s padom cijene za 8,1 posto, na 108,78 kuna.

Slijedi dionica Podravke, s padom cijene za 4,6 posto, na 278 kuna, te Leda, za 3 posto, na 8.100 kuna.

“S približavanjem božićnih i novogodišnjih blagdana očekujem postupno smanjivanje likvidnosti. Uostalom, i ne vidim vijesti koje bi mogle potaknuti življu aktivnost na burzi. Nedostaju fundamenti, jer 9-mjesečni poslovni rezultati pokazuju da domaće kompanije i dalje ne uspijevaju poboljšati prihode i profitabilnost”, zaključuje Boris Mažurin. (SEEbiz / Hina)