Privlačnost poslovne klime Međimurja prepoznata je daleko van granica Hrvatske, o čemu svjedoče brojne strane investicije i međunarodna priznanja, poput nagrade Financial Timesa u kategoriji stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja. Dvostruko veći izvoz od uvoza, porast broja zaposlenih za 5% i rast ukupnog prihoda za 11,8% samo su neki od pokazatelja koji govore o uspješnosti međimurskog gospodarstva.

Poznato je da su međimurske tvrtke oduvijek bile inovativne, kreativne i da kontinuirano ulažu u istraživanja i razvoj te je Zavičajno društvo Međimurje drugu godinu za redom organiziralo Međimurski gospodarski forum s ciljem promocije uspješnih međimurskih poduzetnika i inovacija, prezentiranja realiziranih projekata, postojećih ideja i povezivanja gospodarskih aktera.

“Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu svojim aktivnostima okuplja gospodarstvenike, akademike, znanstvenike, političare, kao i sve ljude koji svojim djelovanjem promoviraju Međimurje. Tema ovogodišnjeg Foruma bila je DigitalMeđimurje, a tim povodom okupljeno je niz stručnjaka i poduzetnika iz međimurske IT industrije koji svojim radom kreiraju proizvode dodane vrijednosti, a čiju su vrijednost prepoznali veliki međunarodni klijeti. Tvrtke koje su održale prezentacije svojim su uspješnim poslovanjem svijetli primjer ne samo međimurskog već i hrvatskog gospodarstva. Izborom panelista i prezentera prisutnima se na taj način predstavilo Međimurje kakvo zbilja jest, ali i kakvo može biti –županija s potencijalom i podrškom za digitalizaciju poslovanja, ali i kreiranje proizvoda s visokom dodanom vrijednošću”, kako je istaknula predsjednica Društva Branka Prišlić.

“Međimurje je kraj na koji se može ugledati cijela Hrvatska, kraj koji ima najefikasniju javnu upravu te najniži indeks klijentelizma, najniže troškove javnog sektora, ali i odlične poduzetničke temelje na kojima danas sazrijeva nova digitalna generacija gospodarstvenika”, kazao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher.

Međimurje- najniži indeks klijantelizma, veći izvoz od uvoza, najeefikasnija javna uprava!
“Uloga javne uprave je da ona bude efikasna, brza, usmjerena na korist svakom poduzetniku i investitoru, a snažnim korištenjem europskih fondova gradimo infrastrukturu, obnavljamo zgrade, gradimo znanstvene istraživačke centre, ulažemo u razvoj i tehnološke inovacije, stvaramo uvjete za nova poduzeća i mijenjamo strukturu gospodarstva prema visoko dohodovnim radnim mjestima. Pripajanjem poslova Ureda državne uprave županiji, usluge koje javna uprava pruža postat će još efikasnije, modernije te prvenstveno brže i na višoj razini digitalizacije. Vjerujem da ćete na Forumu razmijeniti primjere dobre prakse,naučiti jedni od drugih, kao što i ja svakodnevno učim od vas”, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji se prisutnima obratio putem video zapisa te zahvalio Zavičajnom društvu na još jednoj uspješnoj organizaciji i promociji Međimurja. U ime Međimurske županije prisutne je pozdravila i zamjenica župana Sandra Herman, koja je nazočila Međimurskom gospodarskom forumu s pročelnikom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darkom Radanovićem.

Uz stotinjak sudionika koji su ispunili dvoranu Hrvatske gospodarske komore, Forum su svojim dolaskom i pozdravnim govorom podržali saborska zastupnica i Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Sunčana Glavak, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

“Digitalizacija javnog i poduzetničkog sektora je neophodna. Pravo je pitanje u kojoj ćemo se mjeri moći transformirati po uzoru na zemlje Zapada, no što prije napravimo taj iskorak, to ćemo prije postati konkurentniji na tržištu”, poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Međimurje- Od tradicije do nove digitalne generacije gospodarstvenika!
Prezentaciju Makingmachinessee&think održao je Damir Dolar, direktor tvrtke FRAMOS Technologies d.o.o. veteran u machinevision i generalno kada je u pitanju imaging. Tvrtka se bavi visokotehnološkim rješenjima u području obrade vizualnih informacija, a razvija vlastite proizvode od kojih su najvažniji serija industrijskih kamera koje uključuju visokokvalitetne GigEVision kamere. Njihovi proizvodi koriste se u cijelome svijetu u područjima medicine, automobilske i zrakoplovne industrije. Dolar je naglasio da Međimurje svojim resursima obrazovanog kadra i stručnjaka u područjima novih tehnologija prava destinacija za osnivanje znanstveno istraživačkog centra u području novih i naprednih tehnologija.

Digitalizaciju u službi mobilnosti prisutnima je predstavio Stjepan Gornik iz tvrtke CETITEC d.o.o. Tvrtka iz Čakovca koja već niz godina proizvodi i kontinuirano razvija komunikacijske softvere ponajprije za autoindustriju. Njihovi softweri, iako su vozačima okom nevidljivi, pokreću automobile diljem svijeta. U javnosti su postali prepoznatljivi kad je Porsche postao većinski vlasnik čitave grupacije.

O infrastrukturi i pametnoj senzorici prezentaciju je održao Ranko Režek, izvršni direktor IOT NET ADRIA d.o.o., te pokazao kako nove tehnologije mogu unaprijediti mnoga područja modernog poslovanja, potaknuti konkurentnost našeg gospodarstva, ali i običnom čovjeku dati bitne informacije za olakšanje svakodnevnih umreženih aktivnosti.

Kako i zašto ulagati u digitane kanale prodaje kao i istraživanje o online kupovnim navikama predstavio je Dino Oreški iz Udruge e- Commerce Hrvatska koja se bavi informiranjem, educiranjem, povezivanjem i međusobnim pomaganjem online trgovaca i ostalih subjekata koji sudjeluju u procesu izrade, provedbe ili promocije web prodaje.

U prezentaciji Roberta Ilijaša direktora tvrtke Identity Consortium d.o.o.prisutni su imali prilike saznati i o digitalizaciji identiteta kao i ulozi umjetne inteligencije. Platforma Identyum omogućit će osobi da se vjerodostojno identificira bez potrebe predočavanja osobne iskaznice. Njihovo rješenje je trenutačno među najinventivnijima u svijetu, a očekuju intenzivni razvoj i ekspanziju tržišta digitalne identifikacije.

Kako digitalizirati interne procese, komunikaciju s korisnikom i isporuku te na koje načine politika može pomoći poduzetnicima u procesu digitalizacije bile su samo neke od tema panel rasprave o digitalnoj transformaciji, koju je moderirao dr.sc. Vanja Vejzagić, a u kojoj su sudjelovali Damir Sabol iz Photomatha, Martina Pintarić iz 404 agency, Robert Ilijaš iz tvrtke IdentityConsortium d.o.o. i Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Uvod u panel diskusiju predstavljen je video vlogom metalne procesne tvrtke EKO MEĐIMURJE d.d., koji prikazuje vrlo uspješnu transformacijsku priču od tradicionalnog oblika poslovanja do internog razvoja i implementacije digitalnih procesnih rješenja kao neophodnog oblika za suradnju i konkurentnost na svjetskom tržištu. Tvrtka s ponosom ističe aktivno praćenje trendova te poslovanje i odluke temeljene na rezultatima višegodišnjeg razvoja digitalnih rješenja.

Rasprava na panel diskusiji se dotakla nekoliko važnih područja digitalizacije. Sudionici su se složili da prezentirane kompanije, kao Eko Međimurje, posjeduju znanje i mogućnosti za potencijalnu podršku autoindustriji. Automatizacija i digitalizacija internih (proizvodnih) procesa nije više stvar kompetitivnosti na tržištu, već opstanka. Panelisti se nisu mogli složiti oko uloge države u stvaranju digitalne infrastrukture, ali većinom zbog kontinuiranog smanjenja očekivanja. Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je ustvrdio da sredstva izdvojena za procese digitalizacije središnje države su limitirana. Robert Ilijaš je ustvrdio i podsjetio da je pitanje virtualne sigurnosti (cybersecurity) izrazito važna i ponekad zanemarena tema, dok su se ostali složili kako se u tom području još uvijek nalazimo u relativno nepoznatom terenu. Martina Pintarić napomenula je da su kompanije samim prisustvom u digitalnom okružju pod stalnom paskom kupaca, kojima je mogućnost izbora na globalnom tržištu, zaoštrila konkurenciju i omogućila stalno podizanje standarda u odnosu prema potrošačima.