Međimurskim proizvođačima krumpira, koji podmiruju 80% ukupnih hrvatskih potreba, trenutačno je najveći problem onaj uvozni upitne kakvoće koji se u trgovačkim centrima prodaje po sve nižim cijenama.

krumpir-medimurje-midiOtkupna cijena kvalitetnog domaćeg krumpira pala je ispod kune i nastavi li se taj trend, domaći će proizvođači staviti ključ u bravu. “Od tih 90 lipa do 4 kune na tržištu – ja se samo pitam gdje se izgube tri kune i tko to nas hoće upropastiti. Nas nitko ne štiti, posebno ministarstvo, oni ne čuju, ne štite našu proizvodnju već uvoze krumpir”, kaže Dragutin Taradi, proizvođač iz Belice.

Više od tisuću stanovnika u općini Belica živi od proizvodnje krumpira, kojem su podignuli i spomenik. Ovogodišnji je urod oko 30 tona, no zadovoljstvo zbog dobrog prinosa remeti kaotično stanje na tržištu.

Kako i ovaj sektor ne bi doživio sudbinu govedarstva ili svinjogojstva, nova će vlada morati brzo reagirati. Iako su po kakvoći i prinosima dosegnuli europski standard, naši proizvođači imaju puno veće ulazne troškove proizvodnje. U Hrvatskoj se krumpir sadi na nešto više od 10.000 hektara, s kojih se ubere oko 150.000 tona gomolja – polovica izraste na poljima u Međimurju. (vijesti.hrt.hr)