Mercator lani ostvario 40,7 milijuna eura neto dobiti

Unatoč recesiji Mercator Grupa je uspješno završila poslovnu 2008. godinu ostvarivši zacrtane ciljeve, pa iako se u ovoj godini očekuje dodatno pogoršanje prilika na tržištu kompanija neće otpuštati radnike niti na jednom od tržišta na kojima posluje, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ljubljani povodom objave godišnjih rezultata predsjednik Uprave Mercatora Žiga Debeljak.

Mercator je lani ostvario čistu dobit iz poslovanja u visini od 40,7 milijuna eura ili 0,5 posto više nego u 2007., dok se u 2009. očekuje pad neto dobiti za trećinu te bi se trebala kretati oko 30 milijuna eura, istaknuo je Debeljak.

On je naglasio kako će 2009. godinu u poslovanju kompanije obilježiti daljnji razvoj odnosa s kupcima i prilagodba cjenovne strategije novim gospodarskim prilikama u što se planira uložiti više od 11 milijuna eura. „U okviru te prilagodbe, Mercator je već snizio cijene za 2.800 proizvoda u Sloveniji, a slične mjere pripremamo i za ostala tržišta“, rekao je Debeljak.

Prihodi od prodaje u protekloj su godini dosegnuli iznos od 2,7 milijarda eura, što je povećanje za 10,8 posto u odnosu na godinu prije te 3,1 posto više u odnosu na plan. Pritom je udio čistih prihoda od prodaje izvan Slovenije, koji iz godine u godinu raste, u 2008. godini iznosio 34 posto.

Za 2009. Mercator planira povećanje čistih prihoda od prodaje na 2,8 milijarda eura, pri čemu na vanjskim tržištima na gotovo milijardu eura.

Mercator Grupa posluje na šest tržišta – u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te u Bugarskoj.

Prošlogodišnja ulaganja Mercator Grupe iznosila su 313 milijuna eura, od čega je oko 300 milijuna eura uloženo u osnovna sredstva, a preostali iznos u dugoročne financijske investicije.

hrvoje-stroga-captionPredsjednik Uprave Mercator-H, Hrvoje Štorga, naglasio je kako su u Hrvatskoj lani otvoreni trgovački centri u Križevcima, Labinu i Koprivnici, supermarketi u Poreču, Umagu, Puli i Buzetu te su obnovljene neke maloprodajne jedinice u što je uloženo 56 milijuna eura.

Dodao je kako se u Hrvatskoj tijekom ove godine planira investirati 31 milijun eura, među ostalim u otvorenje Mercator centra u Varaždinu, hipermarketa i Intersporta u Zaprešiću, proširenje hipermarketa u Mercator centru Zagreb te otvorenje centra tehnike, građevnoga materijala i namještaja u Samoboru.

Mercator-H danas zapošljava više od 3.300 zaposlenih, dok grupacija Mercator na svim tržištima zapošljava 21.600 radnika.