lasko-pivo-proizvodna-traka-ftdUprava slovenskog trgovačkog lanca Mercator odlučila je u petak da neće dati ponudu za preuzimanje skupine Pivovarna Laško (PL).

O odluci da neće predati ponudu za kupnju skupine koja ima u vlasništvu 23,34 posto dionica Mercatora već je obaviješten i nadzorni odbor Mercatora, objavila je uprava trgovačkog lanca u priopćenju za javnost objavljenom na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Mercator kao razlog odustajanja od preuzimanja PL-a navodi velike rizike koju bi za Mercator ta operacija imala, s obzirom na uvjete što su ih Mercatoru postavili dioničari PL-a na skupštini. Ti uvjeti za Mercator bi predstavljali prevelik rizik koji se ne bi mogao kontrolirati, tvrdi Mercator kao pojašnjenje odustajanja od operacije.

Riječ je o zahtjevu dioničara PL-a da se izvede dokapitalizacija s izdavanjem novih dionica s udvostručavanjem sadašnjeg kapitala. Uz to, Mercator je kako navodi bio spreman platiti 19 eura za dionicu PL-a, dok dioničari skupine zahtijevaju 34 eura. Sadašnja je cijena dionice Pivovarne Laško (PL) na Ljubljanskoj burzi oko 10 eura.

Većina slovenskih poslovnih analitičara i dalje smatra kako je najava Mercatora da će preuzeti PL imala za cilj spriječiti nastojanja Agrokora da realizira svoju neobvezujuću ponudu od 221 eura za dionicu za preuzimanje Mercatora. (H)