icc-hrvatska-sjednica-2012-largeJačanje članstva Međunarodne trgovačke komore (MTK) u Hrvatskoj te promoviranje ideje ICC-a glavne su zadaće Hrvatskog nacionalnog odbora MTK u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, naglašeno je na prvoj sjednici Skupštine Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska) održane danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Na skupštini je za predsjednika Nacionalnog odbora ICC Hrvatska u razdoblju od 2012. do 2016. godine izabran Nadan Vidošević, predsjednik HGK, a za glavnu tajnicu Nacionalnog odbora imenovana je Sunčanica Skupnjak–Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK. Također su izabrani i članovi novog Izvršnog odbora ICC Hrvatska.

“Devet je godina prošlo od osnivanja Hrvatskog nacionalnog odbora MTK, čija je glavna uloga lobiranje, izdavačka djelatnost te educiranje“, istaknuo je Vidošević dodavši kako su u tom razdoblju ostvareni temeljni ciljevi radi kojih je Odbor i osnovan.

Skupnjak–Kapić je naglasila kako su u periodu od 2008. do 2011. godine najviše radili su na informiranju članica, sudjelovali u istraživanjima te inicijativama ICC-a, kao i na godišnjim sastancima i svjetskim kongresima.

Na skupštini je usvojen Prijedlog Odluke o izmjenama i dopune Statuta ICC Hrvatska te Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o visini članarine čime se članarina za obrtnike i odvjetnike pojedince smanjuje s 200 na 150 eura, za fizičke osobe i zajedničke odvjetničke urede s 300 na 250 eura te za suosnivače, tvrtke i banke kao i odvjetnička društva s 500 na 400 eura.

HGK je članica ICC-a od 1993. godine i kao član Svjetskog savjeta u proteklih desetak godina aktivno je sudjelovala u radu brojnih komisija i odbora.

ICC Hrvatska danas ima 35 članova, a cilj im je uz privlačenje novih članica i povećati sudjelovanje članova u Komisijama ICC-a, rekla je Skupnjak-Kapić.

Međunarodna trgovačka komora je jedina autoritativna svjetska poslovna organizacija koja je ujedno i najutjecajnija u predstavljanju svih sektora poslovne zajednice u cijelom svijetu.

ICC Hrvatska u Hrvatskoj predstavlja Međunarodnu trgovačku komoru te omogućava i olakšava aktivno sudjelovanje hrvatskih tvrtki u njenim općim aktivnostima.