mercator-centar-trgovina-midiNakon Pekarne Grosuplje, Mercator-Embi, tvrtke M Holidays i brojnih nekretnina koje su nove vlasnike dobile prošle godine, Mercator će prema očekivanjima do kraja srpnja prodati lanac sportskih trgovina Intersport i Modianu, piše portal siol.net.

Mercator prodaje svoja ulaganja kako bi se fokusirao na osnovno poslovanje, odnosno trgovinu.

Za kupnju Modiane Mercator je u pregovorima s poduzetnikom Goranom Kristanom, koji u vlasništvu ima dvije tvrtke koje se bave maloprodajom i veleprodajom njemačkog branda Tom Tailor u Sloveniji i na drugim tržištima u jugoistočnoj Europi. Kristanov partner u ovom poslu je jedan od najvećih indijskih proizvođača tekstila. Zato se može pretpostaviti da će se nakon promjene vlasništva u Modianinim trgovinama također promijeniti raspon robnih marki.

Modiana, koja je na kraju 2015. godine, zapošljavala 685 ljudi, prisutna je u Sloveniji, gdje ima 48 trgovina, u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Pod njenim okriljem posluju Fashion Avenue, Beautique, Maxi i Modna kuća u Mariboru. Mercator prodaje samo poslovanje Modiane, ali ne i nekretnine. Novi vlasnik će ih dugoročno unajmiti.

NEGATIVNO POSLOVANJE
Zbog negativnog poslovanja tekstilne djelatnosti Mercator je zatvorio nekoliko neprofitabilnih jedinica, prije svega u Srbiji i Hrvatskoj. Čak i prošle godine Modiana, koja inače generira više od 3,5 posto prihoda Grupe Mercator, poslovala je s gubitkom.

Intersport ISI, s druge strane, smatra se jednom od najunosnijih Mercatorovih podružnica. Obvezujuću ponudu je, prema saznanjima portala, dao poljski private equity fond Enterprise Investors. On ima ulaganja u 113 poduzeća u koja je uložio 2,4 milijardi eura. Očekuje da će pregovori biti završeni do kraja srpnja. Mercator u ovom slučaju samo prodaje franšizu na nekoliko tržišta u regiji – od Slovenije do Albanije. Nositelj franšize je švicarska tvrtka Intersport Group, najveća maloprodajna mreža proizvoda za sport na svijetu.

U Intersportu ISI je krajem prošle godine bilo 356 zaposlenih, u grupi 852. Od 93 prodajna mjesta, 35 ih je u Sloveniji. Kada se uzmu u obzir franšizne trgovine, u regiji je ukupno 110 prodavnica Intersporta.

Prošle godine franšizne trgovine Intersport ušle su na tržište Kosova. Očekuje se da će novi vlasnik ulagati prvenstveno u širenje na tržištima Srbije i Hrvatske. (SEEbiz.eu)