Jack Daniel's-viski-whiskey-midiIz Jack Daniel’sa su nakon 150 godina otkrili pravu istinu o nastanku američkog viskija.

Do sada je priča za javnost bila kako je Dan Call naučio svog šegrta Jacka Daniel’sa kako upravljati destilerijom u Tennesseeju i otkrio mu recept za danas svjetski poznato piće – Jack Daniel’s.

Tvrtka je tek sad spremna priznati da je kontroverzna priča da je viski Jack Daniel’s izmislio rob – točna. Dan Call je imao roba po imenu Nearis Green koji je radio u destileriji. On je izmislio recept za popularni viski, a Dan je preuzeo sve zasluge.

“Čekali smo neki povod, kao što je godišnjica, kako bi javnosti iznijeli pravu istinu”, rekao je povjesničar Nelson Eddy za New York Times.

“Nearis Green je najbolji proizvođač viskija kojeg znam”, navodno je rekao svojedobno Call.

Ropstvo je ukinuto 1865. godine, a godinu kasnije Daniel je otvorio vlastitu destileriju u kojoj je zaposlio i dvojicu Nearisovih sinova.

Jedna fotografija iz tog razdoblja prikazuje muškarca za kojeg se vjeruje da je jedan od sinova, a on sjedi odmah pored Daniela i njegovih radnika. Ta fotografija pokazuje da nije bio izdvojen od ostalih zaposlenika i da je igrao značajnu ulogu u tvornici. U to vrijeme je bilo uobičajeno da crni stoje u pozadini na fotografijama.

jack-daniels-nearis green-whiskey-midiPhil Epps, globalni brend direktor tvrtke Brown-Forman, u čijem se vlasništvu nalazio Jack Daniel’s 60 godina, ističe kako odluka da se Greenovi izbace iz povijesti čuvenog viskija nije bila namjerna. Međutim, u vrijeme kada je destilerija pokušavala osvojiti tržište američkog Juga, u kojem je vladala rasna diskriminacija, njihovo porijeklo ne bi bilo dočekano s oduševljenjem.

Neki kritičari navode kako je otkrivanje istine nakon 150 godina ciničan potez i da su to napravili samo jer su se bojali da priča ne izađe na vidjelo.

U destilerijama su nekad uglavnom radili robovi, a povijesni dokumenti pokazuju da su njihova iskustva u proizvodnji viskija bila veoma cijenjena. Vjeruju da neke metode korištene u proizvodnji američkih viskija, a kakvih nema u njemačkoj i britanskoj tradiciji, vuku porijeklo iz drevnih afričkih tehnika, koje su se prenosile s generacije na generaciju. (SEEbiz.eu/24.sata)