Mercator grupa povećala je u prvom polugodištu ove godine prihode i dobit u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je u četvrtak slovenski trgovački lanac.

Prihodi od prodaje cijele grupacije Mercatora u prvih šest mjeseci iznosili su 1,06 milijarde eura, što je rast od 0,6 posto prema lanjskom rezultatu, dok je čista dobit iznosila 2,36 milijuna ili 58,4 posto više nego lani.

“U zadnje dvije godine uspjeli smo povećati bruto dobit iz poslovanja za 72 posto te bitno smanjiti razinu zaduženosti”, kazao je direktor Mercatora Tomislav Čizmić, dodavši da se radi o poslovnom i financijskom preokretu za koji su zaslužni nova strategija kompanije i svi zaposleni.

Mercator grupa ima u Sloveniji 9500 zaposlenih, dok ih je u svim zemljama u kojima su prisutni ukupno 20.200. U Sloveniji je Mercator u prvih šest mjeseci ostvario 57,1 posto od ukupnih prihoda od prodaje, a u Srbiji 31,8 posto. U BiH je taj udio 5,2 posto, u Crnoj Gori 4,9 posto i u Hrvatskoj 1 posto, navodi se u polugodišnjem izvješću.

Mercator i ove godine nastavlja s donesenom strategijom restrukturiranja i smanjivanja financijskih obveza, u okviru koje je među ostalim austrijskoj grupi Supernova prodao 10 trgovačkih centara u okviru monetizacije te 116,6 milijuna prihoda s tog naslova upotrijebio za smanjenje duga.

Mercator će s prodajom poslovno nepotrebnog prostora nastaviti na svim svojim tržištima, poručila je uprava trgovačkog lanca povodom objave poslovnih rezultata iz prvog polugodišta.

Mercator je dio staroga koncerna Agrokor koji je u fazi restrukturiranja. U travnju je počela djelovati Fortenova grupa, na koju će iz sustava Agrokora biti prenesene zdrave tvrtke, a do kraja godine u nju bi trebao biti uključen i Mercator. (Hina)