Ministarstvo: Jabuke Eko-Severa čiste

U uzorku jabuka ekološkog proizvođača Eko-Sever nisu pronađena sredstva za zaštitu bilja, objavilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede koje je provelo  nenajavljeni inspekcijski nadzor nad tim proizvođačem.

Nadzor je proveden 14. listopada uzimanjem uzoraka zatečenih jabuka na prodajnom mjestu u Tratinskoj ulici u Zagrebu, radi analize na ostatke pesticida, sredstava za zaštitu bilja te prema izvješću laboratorija u uzorku jabuka nisu utvrđena sredstva za zaštitu bilja, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je isti uzorak dostavljen ovlaštenom laboratoriju koji ih također nije pronašao.

Ministarstvo poljoprivrede napominje da u proteklom razdoblju kontrolno tijelo Bioinspekt, nije uočilo nikakvu eventualnu nepravilnost te nije utvrdilo ostatke pesticida ni kod Eko Severovih rajčica, kovrčavog kelja, tikvica, paprika i pir brašna.

Pored toga, nakon medijskih napisa, uzeti su i uzorci jabuka s parcele proizvodnje, skladišta i prodajnog mjesta i također nisu utvrđeni ostaci pesticida, dodaje se.

Ministarstvo naglašava da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU-a koja nije primila nikakvu prijavu o pesticidima u ekološkim proizvodima koji se kontroliraju na tržištu zemalja Unije.

Vlasnik OPG-a Eko Sever Mario Sever koji je u magazinu Telegram prozvan da su u njegovim jabukama pronađene značajne količine pesticida, odbacio je u ponedjeljak te optužbe rekavši da su dokazi Telegrama podmetnuti i da se ne radi o njegovim jabukama. (Hina)