Proizvođač ribljih proizvoda Mirna iz Rovinja sredinom veljače proglasila je stečaj, nakon što plan restrukturiranja tvrtke nije prihvaćen od strane vjerovnika među kojima je najveći Ministarstvo financija RH.

Predstečajna nagodba nad Mirnom otvorena je u srpnju prošle godine, a utvrđena su dugovanja u iznosu od oko 37 milijuna kuna, od čega je najveći bio dug prema državi, oko 30 milijuna kuna. Novim planom financijskog i operativnog restrukturiranja Mirne bilo je uz ostalo predviđeno da država otpiše 60 posto svojih potraživanja, a da kao strateški partneri tvrtka Geneza i Grad Rovinj dokapitaliziraju Mirnu s oko 9 milijuna kuna, nakon čega bi u Mirni stekli 76,52 posto vlasništva.

Iz prehrambene kompanije Podravka su putem Zagrebačke burze izvijestili kako je “Podravka d.d. iskazala interes za strateško partnerstvo s društvom Mirna d.d., Rovinj na ročištu pred Finom održanom radi glasovanja o Planu za restrukturiranje u postupku predstečajne nagodbe. Na navedenom ročištu Uprava Mirne d.d. nije prihvatila dopunu navedenog Plana kao niti jednog strateškog partnera, osim društva Geneza d.o.o.”

Povodom svih ovih informacija koje su se pojavile u javnosti iz Mirne Rovinj oglasili su se priopćenjem za medije u kojem su reagirali na, kako navode, “mnoge dezinformacije u vezi posljednjih događaja”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Svjesni smo da se iza tih dezinformacija kriju mnogi interesi, ali se ti interesi nikako ne smiju stavljati ispred 250 radnih mjesta i egzistencije 1000 obitelji koje žive zajedno s Mirnom.

S ciljem potpunog i cjelovitog informiranja hrvatske javnosti, naših zaposlenih, ribara, kooperanata i poslovnih partnera, stoga osjećamo obvezu ponovno pojasniti cijelu situaciju.

Uprava Mirne zajedno sa svim djelatnicima i Genezom kao partnerom u kriznom managementu u posljednjih godinu i pol dana ostvarila je, uspoređujući s dosadašnjim godinama, rekordne poslovne i proizvodne rezultate te istom količinom energije i vjere namjerava nastaviti i nadalje.

U 2012. godini proizvedeno je rekordnih 20.030.787 komada ribljih konzervi, što predstavlja rast od 20 posto u odnosu na 2011. godinu. Povećana je prodaja na domaćem tržištu za 47 posto, a prodaja na inozemnom tržištu za 27 posto. Istovremeno, poslovni prihodi povećani su na iznos od 65.263.265,00 kuna, što predstavlja povećanje od 27 posto u odnosu na 2011. godinu.

Nadalje, uvedena je druga proizvodna smjena i zaposleno je novih 70 djelatnika. U 2013. godini broj zaposlenih povećan je za konkretnih 35 posto, otkup ribe u 2013. godini za 46 posto, a proizvodnja konzervi za novih 14 posto.
Isto tako, važno je naglasiti da se sve obveze prema Državi i svim dobavljačima isplaćuju na dan valute te da Mirna danas izvozi 85 posto svojih proizvoda.

Ukratko, nakon dugog niza godina gubitaka, u 2012. i 2013. konačno je ostvaren pozitivan rezultat. Ovakvi rezultati danas su rijetkost u Hrvatskoj i pokazuju koliko je odluka o stečaju Mirne u najmanju ruku čudna.
Sve navedeno najbolja je referenca i jasno pokazuju da je proizvodnja i opstanak djelatnosti naš jedini interes.

Ovim putem još jednom pozivamo sve zainteresirane strane kao i Upravu Podravke da hrvatskoj javnosti predoče ponude o kojima se ovih dana priča, a koje mi na žalost još uvijek nismo uspjeli vidjeti.

Na kraju želimo zaključiti da su Uprava Mirne i Geneza dali sve od sebe da do stečaja ne dođe i s ovim navedenim rezultatima borit će se svim zakonskim sredstvima da odluka o stečaju padne u žalbenom postupku.”