Mercator opet u fokusu

U cijeloj 2013. godini Konzum je prvom mjestu bio devet mjeseci, a preostala tri mjeseca na čelnoj ga je poziciji zamijenio Mercator, što je učinio i u siječnju

Kupoprodajni proces Agrokora i Mercatora još je uvijek u tijeku, a mediji su kroz cijeli siječanj izvještavali o istom. Prodaja Mercatora opisuje se kao trenutačno najzahtjevnija transakcija te vrste u Europi, no komentira se i da dugotrajnost pregovora svakako nije poticajna.

Općenito su mjesec obilježile objave o poslovnim rezultatima, planovima i očekivanjima. Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u siječnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, odnosno one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

 

GODINU OTVORIO MERCATOR
U cijeloj je 2013. godini Konzum uglavnom bio trgovački lanac o kojem su mediji najviše izvještavali. Na prvom je mjestu bio devet mjeseci, a preostala tri mjeseca na čelnoj ga je poziciji zamijenio Mercator.

Mercator je isto učinio i početkom 2014. godine. Na prvom je mjestu i to s velikom razlikom u odnosu na sve ostale trgovačke lance. Slijedi ga već spomenuti Konzum, a Lidlu je ovo već peti mjesec zaredom da je na trećem mjestu.

Poseban interes medija za Mercator prvenstveno je vezan za kupoprodajni proces Agrokora i ovog trgovačkog lanca. Početkom mjeseca objavljivalo se o nagađanjima slovenskih medija o realizaciji ugovora koji je Agrokor u lipnju prošle godine potpisao s konzorcijem prodavatelja.

Prema ugovoru radi se o kupoprodaji 53,12 posto Mercatora po cijeni od 120 eura za dionicu. Za nekoliko je dana došlo do promjene plana. Naime, Agrokor je snizio cijenu za dionicu Mercatora sa 120 na 80 eura te bi se nakon preuzimanja slovenski trgovački lanac odmah dokapitalizirao s 225 milijuna eura. Prema tome bi Agrokor dao ukupno 70 milijuna eura više.

Uslijedile su objave o pregovorima koji su se nastavljali iz tjedna u tjedan, a krajem mjeseca je objavljeno da se pregovori koncerna Agrokor, banaka i Mercatorovih vlasnika nastavljaju bez službenih informacija o tome koliko su stajališta približena.

Prodaja Mercatora opisuje se kao najzahtjevnija transakcija te vrste u Europi u tom trenutku, ali dugotrajnost pregovora nije poticajna. Sadašnji kupoprodajni ugovor predviđa da bi se stvari trebale dovesti do kraja najkasnije krajem ožujka.

Konzum se vezano za tematiku usputno spominjao, a o njemu se najviše objavljivalo vezano za asortiman i cijene proizvoda. Završila je i nagradna igra Konzuma ”Moja milja kuna” kojom Konzum, kao i u ostalim nagradnim igrama koje priređuje, nagrađuje vjernost svojih kupaca. Nova hrvatska milijunašica postala je Rovinjanka, a sreću joj je donio Ivan Šarić koji je njen kupon izvukao iz mnoštva pristiglih.

Trećeplasirani Lidl treću je godinu nositelj prestižnog certifikata Poslodavac Partner. Objavljivalo se i o završetku Lidlovog donacijskog programa ”Više za zajednicu”, vrijednog gotovo pola milijuna kuna, a najavili su da će se program provoditi i ove godine.

TEMATIKA OBJAVA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (66,52%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva te tema vezana za asortiman i cijene proizvoda. U siječnju su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste više objavljivali internetski portali, ukupno 65%.

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su portali limun.hr, jatrgovac.hr, seebiz.eu i poslovni.hr. O većini su navedenih tema više objavljivali internetski portali, osim kad se radi o asortimanu i cijenama proizvoda.

O tematici koja je svrstana pod “ostalo” nije bilo razlike prema vrsti medija. O Poslovanju, o kojem se ukupno naviše objavljivalo, na portalima je zabilježeno 75,8% objava, u odnosu na 24,2% objava u tiskanim medijima.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike Asortiman i cijene proizvoda, 81,4% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić

Prethodni članakMirna Rovinj: “Ostvareni rezultati jedina su referenca bolje budućnosti Mirne”
Sljedeći članakMali potrošači, velika vrijednost