miodrag_kostic vlasnik mk grupe midiVlasnik poljoprivrednog poduzeća PKB Korporacija je Grad Beograd, a tvrtka ima problema s likvidnošću i podmirivanjem obveza. PKB, naime, duguje oko 250 tisuća eura.

Srpske kompanije MK grupa i Industrija mesa Matijević najavile su osnivanje konzorcija za kupnju poljoprivrednog poduzeća PKB korporacija, pravnog sljednika nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Beograd, prenosi agencija Beta.

U priopćenju MK grupe i IM Matijević navodi se da na temelju dugogodišnjeg iskustva u poljoprivredi namjeravaju udružiti kapital, znanja i iskustva te osnovati konzorcij zainteresiranih za kupnju PKB-a.

“Ideja je stvaranje respektabilnog domaćeg kupca u procesu privatizacije, koji će biti ravnopravan ponuđač u konkurenciji ostalih domaćih i stranih investitora”, navodi se u priopćenju.

Osnovna djelatnost MK grupe je proizvodnja i trgovina poljoprivrednim proizvodima, a Industrija mesa Matijević se od 1992. bavi proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina.

Vlasnik PKB Korporacije je Grad Beograd, a tvrtka ima problema s likvidnošću i funkcioniranjem jer ne podmiruje obveze prema javnom sektoru. PKB, naime, duguje 30 milijuna dinara (oko 250 tisuća eura).

PKB trenutno obrađuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina uglavnom služi za proizvodnju stočne hrane, dok se na ostalim površinama proizvode intenzivne ratarske kulture koje su najisplativije i to je uglavnom sjemenska proizvodnja.

U vlasništvu ima 1.400 hektara građevinskog zemljišta te 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Prodajom neće biti obuhvaćeno zemljište u blizini novog Pupinovog mosta preko Dunava.

Na poziv Agencije za privatizaciju za dostavljanje pisama namjere za 502 tvrtke na spisku za privatizaciju, za PKB je odziv bio najmasovniji – 11 domaćih i stranih kupaca. Među njima su bili i MK grupa i Matijević. (banka.hr)