skladište veleprodaja largeRast maloprodajnog kanala u Velikoj Britaniji bio je osobito spor i iznosio je samo 0,5 posto, dok je HoReCa zabilježio bolji rezultat s rastom od 2,5 posto u 2014. godini

IGD-ovo godišnje izvješće o maloprodaji i HoReCa kanalu distribucije pokazuje kako je čitav sektor dosegao prodaju od 29,8 milijardi funti u 2014. godini, što je tek skromnih 1 posto rasta i predstavlja izrazito usporavanje u odnosu na rast iz 2013. godine. No, predviđamo kako će do 2019. godine doći do rasta ovoga sektora na 32,3 milijarde funti.

Mirne vode…
Kako stvari stoje, čini se da je 2014. predstavljala nezanimljivo štivo za distributivnu trgovinu uz neosporno spori rast ovoga kanala. No, ako se kopa malo dublje uviđamo kako je 2014. bila izrazito burna godina za maloprodaju i HoReCa.

globalna kretanja lead1Rast maloprodajnog kanala bio je osobito spor i iznosio je samo 0,5 posto, no pritom se čini kako je mali format dućana u usponu, dok se HoReCa nekako uspijevala održati iznad površine.

Uspjeh malih dućana – nije uvijek onako kako se čini
Pogledajmo prvo maloprodajnu situaciju. Sveukupno gledano, format malih dućana bilježi snažan napredak, ali nedavni rast u ovom maloprodajnom kanalu u velikoj je mjeri vođen navalom u male formate sve većeg broja maloprodavača i trgovačkih udruženja nego isključivo tradicionalnih veleprodajnih kupaca.

Za brojne trgovce poput Tesca, Sainsburyja i Co-operative grupe, kao i relativno nove sudionike u kanalu, poput Morrisonsa i Waitrosea, brzi rast formata malih trgovina potpomognut je otvaranjem stotina dućana godišnje u proteklih nekoliko godina.

Veleprodavači su se sa svoje strane zdušno borili za nove klijente, gradeći lojalnost s partnerskim trgovcima u okviru simbol grupa i drugih platformi kao što su trgovački klubovi.

Ove strategije su uistinu bile u porastu, ali s velikim brojem malih nezavisnih trgovaca ovo je prije bila borba za tržišni udio negoli traženje “nove” prilike.

skladište veleprodaja 2 largeProšla se godina na svojevrstan način može smatrati prijelaznom, što potvrđuje prelazak opskrbe s Costcuttera na Palmer & Harvey.

Bez obzira koliko velike bile početne turbulencije zbog promjene, nema sumnje da se Palmer & Harvey istaknuo svojim unapređenjima za budućnost.

Vrijeme procvata za HoReCa?
Iako bi nazvati to procvatom bilo pretjerivanje, rast od 2,5 posto u HoReCa sektoru izgleda prilično živahno u odnosu na maloprodajni kanal.

Snaga potražnje potrošača u sektorima kao što je objedovanje u restoranima predstavlja indiciju za povratak povjerenja u oporavak gospodarstva pa bi se moglo zaključiti kako potrošači danas više cijene “iskustvo” konzumacije u prehrambenim objektima, negoli jednostavnu ugodu nabavke namirnica kod kupnje u maloprodaji.

No, tu ima ponešto za sve…
Unatoč kontrastnom odnosu diljem različitih kanala kupaca, došlo je do nekih poboljšanja koja su se zbivala diljem cijelog tržišta u prošloj godini.

Tu je do izražaja došla i ljetna sezona pa ako postoji kategorija koja se posebno ističe to su svakako bezalkoholna pića, koja su porasla do nevjerojatnih 7 posto u cijelom sektoru, jasno pokazujući blagodati lijepog vremena tijekom ljetne sezone.

Nastavak trenda rasta ohlađene i svježe hrane i dalje ostaje upečatljiva značajka sektora, s prodajom koja je porasla značajnih 4,1 posto u svim segmentima i kanalima kupaca, iako ljestvica sudjelovanja u ovim kategorijama jako varira.

Online
U našem godišnjem istraživanju tijekom kojega su prikupljeni podaci o internetskoj prodaji možemo više nego očito vidjeti kako se sektor uhvatio u koštac s ovim novim, digitalnim svijetom.

Dvoznamenkasti rast je pritom karakterističan za sve veleprodavače koji nude online naručivanje, te u cash & carry segmentu, gdje internet predstavlja pokretačku snagu tradicionalnom “pokupi” modelu.

Online prodaja sada sudjeluje s iznosom od 1,1 milijardu funti, što je 10 posto udjela u ukupnoj prodaji sektora.

globalna kretanja lead2Rast online prodaje potiče proširenje usluga isporuke od cash & carry operatera i u 2014. godini – ova je vrijednost dosegla 1,7 milijardi funti, što je 15 posto vrijednosti segmenta cash & carry.

Što je s 2015. godinom?
Do sada u 2015. su napravljeni neprimjetni koraci ka razbijanju trendova s kojima smo zaključili 2014.

U svakom slučaju će ova godina prezentirati daljnje izazove za maloprodajni kanal, posebno oko pooštravanja zakona o duhanskim proizvodima – zabranu njihovog izlaganja koja je na snagu stupila od 6. travnja, zabrana pušenja od jeseni u privatnim automobilima u kojima se voze djeca uz mogućnost da će biti nametnuta pravila prema kojima duhanski proizvodi moraju imati “prazne” ambalaže.

dostava tesco express largeMjere kao što je odluka za besplatne obroke za svu djecu do tri godine u rujnu 2014. godine pružaju dodatne prilike za HoReCa veleprodavače, dok vladine mjere štednje nastavljaju ugrožavati porast među ugovornim kupcima. Ovo se dešava pored kontinuiranog porasta u sektorima kao što je ležerno objedovanje ili hrana za van.

Kada se sve uzme u obzir, nakon mnogo godina nadgledanja sektora, znam da su ishodi nepredvidljivi i da će zavisiti od kompleksne drame mnogih faktora.

No, ono što sigurno znam jeste da će, kada se završi 2015., sektor maloprodaje i HoReCa kanal distribucije (koji vrijedi 30 milijardi funti) i dalje imati masivnu ulogu kao jedinstven put do tržišta za stotine tisuća poslova u neovisnoj maloprodaji i HoReCa kanalu distribucije.

Patrick Mitchell-Fox
Senior Business Analyst
igd-clanak-potpis-wide