mlijeko-krave-farma-midiCijena mlijeka u zadnja tri mjeseca rasla je tri do pet lipa mjesečno, no u zadnjih je godinu dana pala za više od kunu, kazao je Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka

Otkupna cijena mlijeka trebala bi pratiti povećanje cijena stočne hrane, odnosno trebala bi porasti barem 20 posto, izjavio je u četvrtak predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar uoči skupštine saveza.

Cijena stočne hrane rasla je 60 do 70 posto, a uzme li se u obzir da stočna hrana čini 50 posto troškova, otkupna bi cijena mlijeka trebala ići gore barem 20 posto, kazao je Rešetar napominjući kako se danas sa svim tvorničkim premijama za mlijeko prve klase dobije 2,5 kune po litri.

Rešetar je istaknuo i kako je cijena mlijeka zadnja tri mjeseca rasla tri do pet lipa mjesečno, no u zadnjih je godinu dana pala za više od kunu, pa to zadnje povećanje nije dovoljno jer je cijena stočne hrane porasla mnogo više. Zbog toga proizvođači ne mogu biti konkurentni, ističe.

Istaknuo je i kako zadnja dva mjeseca pokušavaju stupiti u kontakt i dogovoriti neke uvjete s Ministarstvom poljoprivrede i mljekarama vezano oko cijene mlijeka, no do tog sastanka još nije došlo.

Ukazao je i na problem koji im stvara novi pravilnik o sustavu poticaja o kojem ovisi visina subvencija koje će od države dobiti u naredne dvije godine. Bilo je dogovoreno da je 2011. referentna godina za proizvodnju, a u pravilniku je to ograničeno do 15. svibnja, pojasnio je.

U Hrvatskoj je legalizirano 250 do 300 farmi, a ima oko 16.800 isporučitelja mlijeka, kazao je Rešetar te napomenuo kako je za legalizaciju farme sa 50 krava u prosjeku potrebno oko 200 tisuća kuna. (Tportal)