izvoz mlijekaBosni i Hercegovini je odobreno da bude na listi zemalja kvalificiranih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda, potvrdio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Ovo je jedna od dobrih vijesti za Bosnu i Hercegovinu i jedna od najboljih kada je u pitanju mljekarski i poljoprivredni sektor BiH”, rekao je Šarović.

Po njemu, za stavljanje BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU presudan je bio kvalitetan plan koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH i dopune plana koje su rađene u ožujku ove godine.

“Za sada je dobivena dozvola, ali posao nije završen. Obaveza BiH je da narednih mjeseci završi započete aktivnosti na usvajanju tri ključna zakona iz ove oblasti – zakona o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi”, rekao je Šarović i naglasio da su radne verzije tih zakona već pripremljene.

Šarović je rekao da će misija Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) ponovo doći u BiH sljedeće godine kako bi provjerili da li je uspostavljen sistem koji garantira kvalitetu.

“Pred nama je godina dana u kojoj trebamo opravdati ukazano povjerenje i razumijevanje koje je dala komisija”, istakao je on.

Šarović je dodao da je tako riješen i izvoz mlijeka za Tursku i Rusiju, nakon što se tragalo za dozvolom za izvoz u ove zemlje, dok će upis mljekara koji ispunjavaju uvijete za izvoz u EU trajati mjesec do dva.

“Četiri mljekare su prijavljene za kontrolu FVO misije – ‘Meggle’, ‘Livno’, ‘Milkos’ i ‘Mlijekoprodukt’ iz Kozarske Dubice. Dvije mljekare su se prijavile, s tim što su dužne da otklone nedostatke koje su imale prije godinu dana kako bi i one mogle svoje proizvode izvoziti u Hrvatsku i ostale zemlje EU”, kaže Šarović.

Prema njegovim riječima, ključna institucija za upis mljekara za izvoz mlijeka je Kancelarija za veterinarstvo BiH. “Čitav naš sektor će u narednom periodu surađivati s ovom institucijom”, naglasio je Šarović.

Naveo je i da sve farme, posebno one male, moraju ispunjavati europske standarde kada je riječ o kvaliteti sirovog mlijeka.

Podsjetio je i kako je početkom godine usvojen pravilnik o kvaliteti sirovog mlijeka, dodajući da je proces zahtjevan, ali standard EU se moraju poštovati.

“Čak četvrtina proizvedenog mlijeka u BIH izvozila se u Hrvatsku. Gubitkom tog tržišta i mljekari su zabilježili milijunske gubitke. Sada kada je tržište otvoreno, Hrvatska ponovo postaje prioritet”, javlja Al Jazeera.

“Još uvijek nije poznata točna procedura kada će prve litre bh. mlijeka prijeći granicu EU, no nema ograničenja kada je riječ o količini mlijeka koje će se izvoziti”, potvrdio je direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

“Poslije ovako dobrih vijesti iz Brisela mislim da svi trebaju biti zadovoljni. Što prije ćemo prijaviti mljekare, mislim da smo obavili ogroman posao”, istakao je Kalaba. Očekuje da će sve rezultirati brzim izvozom i da će upis objekata na europsku listu trajati najviše dva mjeseca.

“Napravili smo nešto dobro za 20.000 primarnih proizvođača, ali i mljekare koje prate njihov posao”, rekao je Kalaba.

Kemal Hrnjić, predstavnik Grupacije mljekarske industrije BiH, ocijenio je da je ovo povijesni dan za mljekarski sektor BiH i “spas u posljednji čas”.

“Otvara se velika perspektiva razvoja mljekarskog sektora BiH. Danas nam je otvoreno tržište od 500 milijuna stanovnika i mi ćemo to na najbolji način iskoristiti”, poručio je Hrnjić.

Najavio je i plan za pripremu proizvođača iz BiH za izvoz mesa, peradi i jaja u EU.

“Značajan dio posla je odrađen. Samim stavljanjem na listu BiH je uradila više od 50 posto posla”, rekao je ministar Šarović i izrazio nadu da će u razumnom periodu BiH dospjeti i na listu za izvoz mesa i peradi. (balkans.aljazeera.net)