Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina

Proizvodnja bi mogla biti smanjena za oko 15 milijuna hektolitara, što znači da bi Francuska ove godine mogla proizvesti između 28 i 32 posto manje vina u usporedbi s prosjekom u proteklim godinama

Travanjski mraz prouzročio je štetu u francuskim vinogradima koja bi mogla smanjiti proizvodnju vina gotovo za trećinu, upozorila je agencija za plaćanja u poljoprivredi FranceAgriMer, pozivajući se na procjene proizvođača vina.

Proizvodnja bi mogla biti smanjena za oko 15 milijuna hektolitara, što znači da bi Francuska ove godine mogla proizvesti između 28 i 32 posto manje vina u usporedbi s prosjekom u proteklim godinama, rekao je novinarima Ygor Gibelind iz FranceAgriMerovog odjela za vino. Proizvodnja bi se po njegovim riječima mogla smanjiti na oko 32 milijuna hektolitara, što znači da bi se spustila ispod razine iz 2017. godine, kada je također pala zbog šteta uzrokovanih vremenskom nepogodom.

Dodao je i da bi procjena mogla biti izmijenjena jer će se posljedice mraza bolje vidjeti u sljedećim tjednima.

“(Travanjski) mraz bio je neuobičajen zato što se proširio tako daleko na jug, ali i zato što je zahvatio veliko područje”, objasnio je Gibelind, dodavši da su štetu pogoršale relativno visoke temperature u prethodnom razdoblju, koje su ubrzale rast loze.

Najgore su pogođene vinske regije Burgundija, gdje prosječna šteta prema prvim procjenama iznosi 50 posto. Slijedi Languedoc s procijenjenom štetom od oko 40 posto i Akvitanija, koja obuhvaća Bordeaux, gdje iznosi oko 30 posto, priopćio je Gibelind.

Vlada je obećala oko milijardu eura pomoći za poljoprivredu, uključujući i mogućnost pristupa fondu za prirodne katastrofe koji bi proizvođačima vina mogao nadoknaditi do 40 posto gubitaka, povrh onih pokrivenih osiguranjem.

Proizvođači vina procjenjuju potencijalne ekonomske gubitke povezane s mrazom na 1,5 do dvije milijarde eura, naveo je Gibelind, uglavnom u skladu s podacima koje je sektor već objavio. (Hina)

Prethodni članakDječje pelene Lumpi Premium
Sljedeći članakPredstavljena kampanja za Franck Jubilarnu “Baš kao život”