Na ilegalnom klanju u tri godine završilo je 30 tisuća goveda

U posljednje tri godine u Hrvatskoj je “nestalo”, tj. na ilegalnom klanju završilo 30.038 goveda, što je pet posto od ukupnog broja goveda poslanih u klaonice.

Papirnato gledajući, ta stoka nigdje ne postoji, nema je, a na njoj je netko radio i zaradio.

Podaci su to Ministarstva poljoprivrede koje najavljuje hvatanje u koštac s tim vrlo aktivnim crnim tržištem na način da u kupoprodaju stoke, ponovno vrate veterinara, a što je praksa bila sve do 2008.

Sada je uloga veterinara u kupoprodaji periferizirana, pa dvije strane, kupac i prodavač, mogu raditi prema principu međusobnog povjerenja jer papirnati unos podataka o ulazu, izlazu, destinaciji na koju prodajom ide stoka (za klanje) i dr. obavljaju sami, a podatke u određenom vremenu moraju dostaviti veterinaru, a pred njega šverceri svojom manipulacijom izlaze s krivim, nepostojećim podacima i tako grla završavaju bez traga.

Na papirima je navedena jedna destinacija, a grla završavaju na drugoj. “Plutaju”, pa otud tim tako ukradenim grlima termin “plutajuća goveda”.

EU pri tome računa na pošten odnos svih strana u toj kupoprodaji, no nisu išli za tim da naš čovjek neće uvijek biti vođen etičnošću. Polazeći od podataka Ministarstva o prosječnoj vrijednosti jednog goveda od 4000 kuna te da je prosječan PDV na nj 1000 kuna, grubom računicom dolazi se do podatka da je s 30.000 “plutajućih goveda” u tri godine “otplutalo” čak 150 milijuna kuna.

Imaju markice
U Croatiastočaru iznose još drastičnije brojke, istina vezane uz petogodišnje razdoblje, a kada je, tvrdi predsjednik Branko Bobetić, nestalo i do 40.000 grla, 15 posto bilance.

“Ne vidiš ih, nisu registrirani, a zaklani su, ali nisu veterinarski pregledani niti otklasirani u klaonicama”, upozorava Bobetić što ovo crno tržište čini ne samo za porezni sustav kroz PDV nego i na javno zdravlje. Kako je moguće toliko crno tržište i takva krađa s obzirom na uhodani zaštitni sustav ušnim markicama?

“Vlasnik ne prijavi oteljeno tele, pa ono ne dobiva ni markicu. Na (muznim) farmama nemaju računa zamarati se s njim, pa ga ‘ispod žita’ prodaju kada ono dođe do nekih 150 kg. To je očito jer ne može biti da na farmi od 100 krava godišnje bude samo 20 teljenja”, ispričao nam je jedan đakovački poljoprivrednik koji je želio ostati anoniman.

No veterinar Darko Celovec kaže kako je to tek kap u moru te ističe da sva “plutajuća goveda” nestaju iako – imaju markicu.

“Posjednik prodaje govedo, postoji putni list i svjedodžba o zdravstvenom stanju životinja. Dolazi veterinaru i za potrebe putnog lista govori kamo to grlo odlazi, no daje krive podatke o destinaciji i prijevozniku. Veterinar ima privremeni putni list koji prati tu pošiljku, no ona ne završi tamo jer je navedena destinacija kriva, već na destinaciji koju je vlasnik prešutio. Obveza veterinara je da u roku od tri dana ukuca navedenu destinaciju radi odlaska stoke s posjednikove farme, kao i njegov broj farme, te stavlja novi dolazak na naznačenu destinaciju, ali tamošnji veterinar ne može napisati dolazak jer grlo nikada nije tamo došlo. To je takozvano plutajuće govedo” govori Celovec o ukradenim grlima, markicama usprkos.

Od 2008. sustav radi tako da prodavatelj i kupac sami dogovaraju i provode promet govedima. Veterinarska organizacija (VO) o provedenoj se kupoprodaji obavještava samo dokumentacijom koju prodavatelj sam ispunjava uz prijavu premještanja goveda navodi tko je kupac i koje je gospodarstvo odredište.

Veterinar na osnovi toga piše svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i u e-bazi podataka razduži govedo s prodavatelja na navodnog kupca, navode u ministarstvu.

U svim slučajevima kada je jedna aktivnost upisana, npr. odlazak, a dolazak nije evidentiran u propisanom roku od sedam dana, takvo govedo ulazi u kategoriju ‘plutajućih’, ističu u ministarstvu, gdje za 2017. najavljuju izradu novog podzakonskog akta kojim će se onemogućiti krađa stoke.

Sada “plutajuća grla” najčešće “otplutaju” u Dalmaciju, o čemu svjedoče tamošnje akcije što rezultiraju otkrićima ilegalnih klanja te stokom, mesom koje je prometovalo bez papira, kontrola, praćenja. (GlasSlavonije/Suzana Župan)

Prethodni članakTunis u potrazi za kupcima nakon rekordnog uroda naranči
Sljedeći članakHermes International stiže u Aziju