Zbog velike suše i vjerojatnog poskupljenja hrane ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da vlada analizira mogućnosti smanjivanja PDV-a na hranu te djelomičnog oslobađanja zakupnine na poljoprivredno zemljište.

“Radimo dobru analizu s nizom parametara koji uključuju i mogućnost smanjivanja dijela PDV-a na hranu”, kazao je ministar Jakovina za Dnevnik Nove TV. Najavio je i mogućnost podizanja carina na izvoz svih žitarica i kukuruza.

“Išli bi sa zaštitnim modelom podizanja carina, a to je trenutno na usporedbi s Europskom komisijom. Na taj ćemo način izbjeći mogućnost da ostanemo bez žitarica kada njihova cijena na europskim i svjetskim burzama bude relativno visoka”, kazao je.

Ministar poljoprivrede je za središnji Dnevnik HTV-a ponovio da vlada u proračunu nema interventnih sredstava za elementarnu nepogodu, ali i istaknuo kako vlada razrađuje niz mjera po kojima će poljoprivrednicima pomoći prevladati teško stanje.

Jedna od tih mjera je i analiza djelomičnog oslobađanja od zakupnine za poljoprivredno zemljište za proizvođače koji u zakupu ili koncesiji imaju poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske, rekao je Jakovina.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas od Vlade smanjenje PDV-a na hranu, a svoj zahtjev obrazlažu očekivanim poskupljenjem hrane zbog posljedica suše.

Očekivana poskupljenja hrane na koju hrvatskim kućanstvima mjesečno ode između 30 i 40 posto mjesečnog troška izazvat će drastičan udar na kućne proračune, smatra NHS. (H)