trznica-hrana-trgovina-ftd

Cilj je spriječiti rast cijena i potaknuti građane da kupuju domaće proizvode

Po uzoru na Sloveniju, i u Hrvatskoj bi uskoro mogao zaživjeti poslovni kodeks ponašanja svih subjekata u prehrambenom lancu – proizvođača, prerađivača i trgovaca, piše Jutarnji list. Taj kodeks Slovenci uvode već idući tjedan, a glavni cilj mu je pokušati ublažiti novi val poskupljenja hrane koji će, tvrde domaći i svjetski stručnjaci, udariti na standard građana mnogih država već početkom jeseni.

Jutarnji navodi da predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore već ovoga tjedna putuju u Sloveniju, kako bi od tamošnjih predstavnika proizvođača i trgovaca dobili jasniju sliku o predstojećem dogovoru.

Kodeks bi tako trebao obavezivati domaće proizvođače da najmanje dvije trećine hrane prodaju domaćim trgovcima. Trgovci  u ugovorima s dobavljačima moraju navoditi  neto cijenu bez različitih uobičajenih popusta i ekstra rabata.

Kodeksom će se regulirati i rokovi plaćanja pa će tako trgovci svježe proizvode plaćati proizvođačima u roku 12 dana, smrznute za 20, a ostale za najviše 30 dana. Tako mi se trebao spriječiti rast cijena i afirmirati građane da kupuju domaće proizvode. (Bankamagazin)