Nectar grupa, tvrtka koja se bavi proizvodnjom sokova i preradom voća, prva u regiji će prijeći na ambalažu biljnog porijekla, najavio je direktor Mihailo Janković na predstavljanju izvještaja o održivom razvoju.

U strateškom opredjeljenju za održivo poslovanje i razvoj Nectar grupa je najavila i ulaganja od sedam milijuna eura u proizvodnju zelene energije.

“U 21 godinu postojanja Nectar je napredovao u smislu prometa i poslovnih parametara, ali se sve vrijeme ponašamo odgovorno”, rekao je Janković i dodao da Nectar izvještaj o održivom razvoju podnosi javnosti iako nema tu obavezu.

“Uz ulogu lidera ide i odgovorno ponašanje i mi želimo biti primjer drugima i demonstrirati kako smo to mi odgovorni prema zaposlenima, vlasnicima, partnerima, potrošačima i zajednici u kojoj živimo“, rekao je Janković.

Iz Nectara poručuju da kao kompanija najveći doprinos može dati u područjima ulaganja u ljude, društvo, lanac vrijednosti i ambalažu.

U višem menadžmentu Nectara je 46 posto žena, 63 posto zaposlenih su roditelji, a kompanija je osnovala fondaciju “Nije svejedno” da bi na strukturiran i transparentan način dala doprinos razvoju društva i podržala projekte koji doprinose aktivnom načinu života.

Za proizvode Nectara 84 posto ambalaže se može reciklirati, rečeno je na predstavljanju, a plan je u narednih 10 godina PET to PET model recikliranja iz Slovenije proširiti u cijelu regiju.

Nectar je najavio i dalje unapređenje portfelja i razvoj proizvoda s dodatnom vrijednošću za zdravlje i balans organizma koji sada čine 12 posto ukupnog prometa.

“Sve ovo radimo jer nam nije svejedno poslujemo li održivo i kakvo društvo ostavljamo budućim generacijama“, rekao je direktor Janković.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za demografiju i populacijsku politiku, rekla je da su rezultati Nectara iz Izvještaja o održivom razvoju primjeri dobre prakse.

Nectar grupa će na pakiranja biljnog porijekla prijeći u suradnji s Tetra Pakom. Marketing menadžerica za jugoistočnu Europu Dušica Bojić te tvrtke rekla je da će to biti pakiranja koja su 84 posto biljnog porijekla na bazi šećerne trske i emitiraju 18 posto manje ugljičnog dioksida u odnosu na standardna pakiranja.

Ulaganja u održivi razvoj Nectar najavljuje i u segmentu energetske učinkovitosti te najavljuju ulaganje od više od sedam milijuna eura u održive izvore energije budući da će za proizvodnju “zelene energije” u Bačkoj Palanci i Vladičinom Hanu koristiti organski otpad.

U partnerstvu s lokalnim samoupravama Nectar grupa će raditi na unapređenju modela prikupljanja reciklažnog otpada, na poboljšanju učinkovitosti korištenja voda i uvođenja sustava za pročišćavanja otpadnih voda, najavljeno je na skupu.