Tranzicija u ambalaži bila je ključna tema ovogodišnjeg sajma koji je bio posvećen upravo rješenjima u ambalaži i industriji pakiranja.

“Konačno opet izgleda kao normalan sajam!” – To je bio konsenzus među izlagačima i posjetiteljima ovogodišnjeg sajma FACHPACK koji je održan od 27. – 29. rujna 2022. godine u sajamskim prostorima Nürnberg Messe. Oko 32.000 stručnih posjetitelja, od kojih oko jedna trećina izvan Njemačke, iskoristilo je priliku da se upoznaju s najnovijim trendovima i inovacijama na štandovima koje je postavilo 1.154 izlagača te da sa stručnjacima razgovaraju o gorućim problemima pakiranja. Ovogodišnja ključna tema, “Tranzicija u ambalaži”, na najbolji je način obuhvatila duh vremena. “Čak i ako ukupna situacija trenutno nije laka za mnoge tvrtke, europski sektor pakiranja na sajmu FACHPACK pokazao se izuzetno inovativnim i orijentiranim na rješenja”, kaže Heike Slotta, izvršna direktorica izložbe u Nürnberg Messeu, sažimajući događaj.

Posjetiteljima je bio vrlo zanimljiv i sajam POWTECH, koji se paralelno održavao: gotovo četvrtina prisutnih rekla je da su zainteresirani za proizvode i usluge na ovom vodećem sajmu za obradu i analizu praha i rasutih tvari. “Sajmovi su mjesto rađanja novih ideja koji čine budućnost opipljivom”, kaže Slotta. “Naravno, s obzirom na pandemiju, rat u Ukrajini, sve veće troškove energije i inflaciju, bliska budućnost bit će sve samo ne ružičasta. No, upravo zato treba razgovarati o tome kako namjeravamo oblikovati tranziciju. Posudimo žargon industrije robe široke potrošnje – sama tranzicija postala je brzo-obrtajna roba jer su održivost i digitalizacija snažno ubrzali, dok se očekivanja potrošača i cjelokupna situacija neprestano mijenjaju.”

POSJETITELJI IZ OKO 90 ZEMALJA
FACHPACK pokriva sveobuhvatan asortiman proizvoda iz cijelog lanca procesa pakiranja, od materijala za pakiranje i strojeva do tiska i obrade, logističkih sustava i usluga. Posjetitelji FACHPACK-a doputovali su u Nürnberg iz 89 zemalja, uglavnom iz Europe. Nakon Njemačke, najviše posjetitelja bilo je iz Austrije, Italije, Poljske, Švicarske, Nizozemske, Češke, Francuske, Turske i Slovenije. Međunarodni kontingent ove je godine porastao na oko 32 posto, u usporedbi s 29 posto u 2021. godini. Među njima su bila samo dva izlagača iz Hrvatske: Aluflexpack Group, kao švicarska grupacija koja ima modernu tvornicu u Hrvatskoj kod Zadra te u svom portfelju nudi cijeli niz rješenja za pakiranje s posebnim fokusom na alu folije, te tvrtka EcoCortec, proizvođač bioplastike i antikorozivnih folija sa sjedištem u Belom Manastiru.

NAGRADE ZA AMBALAŽU
Prvog dana FACHPACK-a, Njemački institut za pakiranje (dvi) objavio je dobitnike Zlatnih nagrada za ovogodišnju Njemačku nagradu za ambalažu. Šest najboljih inovacija za 2022. stiglo je iz kategorija Ekonomska učinkovitost, Održivost, Digitalizacija, Strojevi za pakiranje i Mladi talenti, a istaknuta su i 32 inovativna rješenja koja su u kolovozu nagrađena Njemačkom nagradom za pakiranje.

POVEĆANI PRIHODI PROIZVOĐAČA
Njemački proizvođači ambalaže zabilježili su povećanje proizvodnje i prihoda u 2021., kao što pokazuju najnoviji podaci Gemeinschaftsausschuss Deutscher Verpackungshersteller (Zajednički odbor njemačkih proizvođača ambalaže, GADV). Najveći dio proizvodnje činila je papirna i kartonska ambalaža, dok je najveća vrijednost proizvodnje pripala plastičnoj ambalaži. U 2021. godini u Njemačkoj je proizvedeno oko 19,6 milijuna tona materijala za pakiranje, što je jednako povećanju obujma proizvodnje od 4,8 posto. Vrijednost proizvodnje značajno je porasla, za 10,9 posto, na približno 35,8 milijardi eura u 2021. godini. Kao i prethodnih godina, plastična ambalaža činila je najveći udio u vrijednosti proizvodnje s oko 44 posto, dok su papir i karton činili najveći volumenski udio ambalažnih materijala, od oko 49 posto.

STROJEVI ZA PAKIRANJE
Njemački sektor strojeva za pakiranje, koji je snažno usmjeren na izvoz, također je trenutno usporen nepovoljnim uvjetima i krizama koje utječu na proizvodnju i globalno gospodarstvo. Na temelju obujma izvoza ostvarenog u prvoj polovici godine, u kombinaciji s dobrom knjigom narudžbi, još uvijek se očekuje mali porast proizvodnje u 2022. godini. Prema Odjelu strojeva za preradu hrane i pakiranje VDMA, obujam proizvodnje strojeva za pakiranje porastao je za 4,6 posto u 2021. godini, na 7 milijardi eura.

Izvoz približno 300 njemačkih proizvođača porastao je na 5,922 milijarde eura u 2021. (prethodna godina: 5,673 milijarde eura), što je tek malo ispod prethodnog rekordnog obujma postignutog prije pandemije covida-19. Vrijednost izvoza čini 84 posto obujma proizvodnje, a najveći kupci njemačkih strojeva za pakiranje tradicionalno su zemlje EU-a, ispred Sjeverne Amerike i Azije. Što se tiče zemalja kupaca, SAD je daleko ispred Kine, Francuske i Poljske. Globalna trgovina strojevima za pakiranje iznosi gotovo 22 milijarde eura, a visoko inovativna njemačka industrija već nekoliko godina zauzima prvo mjesto (trenutačno oko 26 posto) ispred Italije.

FACHPACK će 2023. uzeti normalnu planiranu pauzu i ponovno će se održati u Izložbenom centru Nürnberg od 24. do 26. rujna 2024. godine.