nestle-jedinica-za-klinicki-razvojKompanija Nestlé u švicarskom gradu Lausanne otvara novu jedinicu za kliničko istraživanje čime će centralizirati svoj rad u području kliničkog razvoja prehrane, priopćeno je iz švicarske prehrambene kompanije.

Ova interna kliničko-istraživačka jedinica omogućit će efikasniju procjenu utjecaja hrane i njenih sastojaka. Također, istraživat će okus hrane kao i osjećaj zadovoljstva prilikom njene konzumacije.

Međunarodna tijela nadležna za procjenu hrane prepoznaju ovakav pristup kliničkih istraživanja kao dobar način za procjenu učinka hrane i njenih nutritivnih sastojaka. Nestlé ima dugu tradiciju provođenja znanstvenih istraživanja, a njihovi rezultati objavljeni su širom svijeta – samo u prošloj godini provedeno je preko 100 prehrambenih kliničkih ispitivanja, ističu iz kompanije.

“Nova jedinica za klinički razvoj prehrane je strateški potez i nadovezuje se na našu posvećenost istraživanju i razvoju. Upravo će nam daljnja klinička ispitivanja pokazati kako hrana i piće utječu na ljudsko zdravlje”, rekao je Werner Bauer, glavni tehnolog Jedinice za klinički razvoj.

Nestléova jedinica za klinički razvoj prehrane pružit će ekspertizu u različitim terapeutskim područjima. Također, generirat će znanja u području upravljanja projektima, podacima i biostatistici (korištenje statistike u analizi bioloških podataka) te će se iz ove jedinice upravljati svim globalnim istraživačkim centrima tvrtke Nestlé.

Ovaj centar za klinički razvoj prehrane u svom sastavu ima i “Metaboličku jedinicu” koja proučava metaboličke procese kako kod zdravih ljudi, tako i onih s određenim zdravstvenim poteškoćama kao što su gojaznost, dijabetes i osteoporoza.

Ova jedinica sadrži opremu za vježbanje pod tjelesnim opterećenjem koja testira snagu, brzinu i izdržljivost, specijalističke skenere kojima se mjeri gustoća kostiju i sastav tijela te “indirektni kalorimetar” koji evaluira  potrošnju energija tijekom odmora i za vrijeme vježbanja. Metabolička jedinica akreditirana je od strane lokalnih švicarskih kantonalnih vlasti kao pridružena privatna zdravstvena cjelina.

Nestlé globalna mreža sadrži 32 centra za istraživanje, razvoj i tehnologiju te upošljava više od 5000 ljudi. Kompanija Nestlé poštuje principe “Helsinške deklaracije” – Svjetskog medicinskog udruženja. Njime se definiraju okviri etičkih principa za istraživanja koja uključuju ljude, a klinička istraživanja provode se prema načelima “Dobre kliničke prakse”, ističu iz Nestléa.