axona-klinicka-hrana-midiNestlé Health Science, podružnica prehrambene kompanije Nestlé, kupila je udio u američkoj tvrtki Accera koja proizvodi kliničku hranu Axona namijenjenu dijetetskoj kontroli Alzheimerove bolesti u ranoj i srednjoj fazi, izvijestili su iz Nestléa.

“Naš udio u tvrtki Accera strateški je iskorak prema izgradnji našeg vlastitog portfelja za zdravlje mozga”, rekao je Luis Cantarell, glavni direktor Nestlé Health Sciencea.

On je dodao kako ovom akvizicijom Nestlé Health Science želi dati doprinos naporima da se nađu nova rješenja za sve veći javnozdravstveni problem opadanja kognitivnih funkcija.

Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije kod odraslih ljudi i rezultira kroničnim i nepovratnim opadanjem kognitivnih funkcija jer je, napredovanjem bolesti, mozak sve manje sposoban koristiti glukozu za energiju koja mu je potrebna.

Iz Nestléa pojašnjavaju kako klinička hrana Axona potiče proizvodnju prirodnih spojeva, tzv. ketonskih tijela, koje mozak može koristiti kao alternativni izvor energije što rezultira boljim pamćenjem i poboljšanjem kognitivnih funkcija kod pacijenata u ranom i srednjem stadiju Alzheimerove bolesti.

“Nestlé Health Science želi potaknuti razvoj nove industrije koja će objediniti tradicionalnu prehranu i farmaceutsku industriju kroz razvoj personaliziranih prehrambenih rješenja na temelju znanosti, kako bi se oblikovao nov pristup prevenciji i upravljanju bolestima kroz kliničku prehranu. Kupnja udjela u Acceri dio je strateškog plana Nestlé Health Sciencea za razvoj prehrambeno-medicinskih rješenja za gastroenterološke, metaboličke te neurološke zdravstvene probleme”, zaključuje se u priopćenju.