atlantic-logo-midiPrihodi Atlantica u 2010. porasli su 4 posto, a dobit 10 posto. Na razini pro forme konsolidacije zajednički prihod od prodaje Atlantica i Droga Kolinske iznosi 4,5 milijardi kuna

Atlantic Grupa je u 2010. godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od 2,3 milijarde kuna, što je 3,6 posto više u odnosu na 2009. godinu, dok je neto dobit porasla za 10 posto i iznosila je 106,8 milijuna kuna.

Rastu prihoda Atlantic Grupe u 2010. godini najviše su pridonijele divizija Sportska i aktivna prehrana, koja bilježi rast prihoda od prodaje od 12,9 posto te divizija Pharma s rastom od 9,8 posto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe u 2010. godini hrvatsko tržište sudjeluje s 55 posto, a međunarodna tržišta s 45 posto.

Njemačka je lani ostala najveće inozemno tržište, a najveći je rast prodaje, uz slovensko tržište koje je gotovo udvostručilo prihode od prodaje, ostvaren u Italiji s 15 posto.

Vlastite robne marke sudjeluju u prodaji s 41 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 40 posto, Farmacia s 11 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 8 posto prodaje.

Godinu je najsnažnije obilježila akvizicija Droge Kolinske, koju je Atlantic Grupa krajem studenog preuzela za ukupan iznos od 382 milijuna eura.

Zbog preuzimanja kontrole krajem godine, rezultati Droge Kolinske ostvareni u 2010. godini uključeni su u konsolidirane rezultate Atlantic Grupe kroz bilančne pozicije, a na razini pro forme konsolidacije zajednički prihod od prodaje dviju kompanija iznosi 4,5 milijarde kuna.

“Prošla je godina označila prekretnicu u poslovnom razvoju Atlantic Grupe, primarno uspješnim zaključenjem dosad najveće akvizicije kojom je Atlantic postao jedna od vodećih prehrambenih kompanija u regiji”, komentirao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi dodajući kako će se menadžment kompanije u 2011. primarno fokusirati na efikasnu integraciju Droge Kolinske u sustav Atlantic Grupe na svim razinama.

Atlantic Grupa krajem prošle godine od Badela 1862 preuzela je i kompaniju Kalničke vode Bio natura, te potpisala niz novih distribucijskih ugovora s novim partnerima – s Ferrerom na tržištu Srbije i Makedonije, tvrtkom One2play u distribuciji impulsnog asortimana u regiji, te s Rauchom i Red Bullom za sve kanale distribucije na hrvatskom tržištu.

Također, lani je provedena i uspješna dokapitalizacija Atlantic Grupe, kojom je kompanija dobila novog značajnog dioničara – EBRD, a novoizdane dionice su u listopadu uvrštene u Službeno tržište ZSE.

droga-kolinska-zgrada-wide-midiNakon akvizicije Droge Kolinske, Atlantic Grupa postaje druga po veličini prehrambena kompanija na području bivše države, sa značajnom prisutnošću na ruskom tržištu te razvijenim tržištima zapadne Europe.

Kombinacija dviju kompanija osigurava Atlantic Grupi snažnu regionalnu prisutnost kroz razgranatu mrežu proizvodnih pogona uz podršku visoko razvijene distribucijske mreže, kaže se u izvješću.

Na razini 2010. godine, gledajući pro forme konsolidirani rezultat, hrvatsko tržište u Atlantic Grupi sudjeluje s 30 posto, Srbija s 24 posto postaje drugo, a Slovenija s 13 posto treće tržište po veličini. Na regiju u cjelini odnosi se oko 82 posto ukupnih prihoda od prodaje.