Neto dobit Grupe Podravka 120,7 milijuna kuna

Prihodi od prodaje grupe Podravka iznosili su 2,04 milijarde kuna, što je porast za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije

Grupa Podravka u prvom je polugodištu ostvarila neto dobit od 120,7 milijuna kuna, što je značajan rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 24,8 milijuna kuna, objavili su u ponedjeljak iz koprivničke prehrambene tvrtke.

“Riječ je o najboljem operativnom rezultatu i najvišoj operativnoj dobiti prvog polugodišta u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti, a valja istaknuti kako je navedeno ostvarenje rezultat organskog rasta bez izvanrednih utjecaja što dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja grupe Podravka u prvom polugodištu”, ističu iz Podravke.

Nadzorni odbor kompanije potvrdio je nerevidirane rezultate poslovanja grupe Podravka za prvo polugodište te “izrazio veliko zadovoljstvo, s obzirom da su i u drugom tromjesečju nastavljeni pozitivni trendovi poslovanja na svim razinama”.

Rast prodaje profitabilnog asortimana uz istovremenu kontrolu operativnih troškova rezultiralo je s dvoznamenkastim rastom profitabilnosti na svim razinama poslovanja, ističu iz Podravke.

Prihodi od prodaje grupe Podravka iznosili su 2,04 milijarde kuna, što je porast za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Na kretanje prihoda od prodaje, kako se navodi, najvećim dijelom je utjecao rast prihoda od prodaje u segmentu Prehrane uslijed snažnijih prodajno- marketinških aktivnosti te širenja distribucije pojedinih kategorija.

Segment Prehrane ostvario je 1,6 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je rast od 3,7 posto, a bez utjecaja tečajnih razlika prihodi bi procijenjeno bili viši 4,5 posto, navodi se u priopćenju.

U okviru segmenta Prehrane svi poslovni programi ostvarili su rast prihoda od prodaje te je ostvaren rast vlastitih brendova za 4,8 posto. Najveći rast od 7 posto ostvario je poslovni program dječja hrana, slastice i snack, potom poslovni programi žito i lagris 6,5 posto, kulinarstvo 4,4 posto te poslovni program Podravka hrana 4,2 posto.

Farmaceutika je u prvom polugodištu ostvarila 432,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je rast za 6,4 posto, dok bi bez utjecaja tečajnih razlika prihodi procijenjeno bili viši 10,1 posto.

Vlastiti brandovi Farmaceutike ostvarili su rast od 7,1 posto, ponajviše uslijed rasta prodaje na tržištu Rusije te širenja distribucije na tržištima centralne Europe, navode iz Podravke, uz podatak kako je kod najznačajnije kategorije – lijekovi na recept zabilježen rast prihoda od prodaje od 7,9 posto.

Promatrano po regijama, najveći relativni porast u iznosu od 10 posto zabilježen je u regiji središnja Europa te istočna Europa 9,7 posto.

Regija Adria, kao najznačajnija regija u okviru grupe Podravka, zabilježila je značajan rast prihoda od prodaje u iznosu od 3,4 posto odnosno povećala je prihode od prodaje za 47 milijuna kuna u odnosu na isto prvo polugodište prošle godine, ističu iz koprivničke kompanije.

“Fokus menadžmenta grupe Podravka u nastavku godine ostaje na daljnjem organskom rastu, nastavku smanjenja zaduženosti te na poboljšanju interne efikasnosti”, ističu iz Podravke.

Prethodni članakDr. Oetker donosi slatki i hrskavi desert za svaku priliku
Sljedeći članakFrancesca brut 2017. u Villányju osvojila zlato