kalnik-podravka2-ftdU Podravkinoj tvornici za preradu povrća Kalnik u Varaždinu puštena je u rad nova linija za proizvodnju ajvara i umaka.

Vrijednost investicije je oko četiri milijuna kuna, a zahvaljujući njoj kapaciteti prerade paprike za ajvar povećat će se za čak 50%.

U tijeku je probni rad nove linije, a već polovicom kolovoza radit će punom snagom, budući da tada počinje prerada paprike ovogodišnjega roda.

Prema riječima direktorice Slavice Kolesar, ove godine se u Tvornici Kalnik planira preraditi oko 5000 tona paprike, koja je sva iz domaće proizvodnje, od čega će 4000 tona biti za ajvar. Što se plasmana ajvara tiče, čak 70% ukupnih proizvedenih količina namijenjeno je stranim tržištima.

Ove godine Podravkina Tvornica Kalnik planira preraditi oko 10.000 tona povrća što je 35% više nego lani.

Inače, Tvornica Kalnik u Varaždinu radi od 1946. godine kao proizvođač kandiranog voća, voćnih sokova i čokolade, da bi 1953. godine bila uvedena i prerada povrća. U Podravkin poslovni sustav Kalnik je integriran 1967. godine. Danas funkcionira kao dio Podravkinog poslovnog programa Hrana. U Tvornici Kalnik trenutno ima oko 170 stalno zaposlenih, dok ćemo tijekom sezone  angažirati još oko 150 radnika, Podravkaša iz drugih tvornica.