mtc-tvornica-carapa-midiPedesetak od 250 zaposlenika Tvornice čarapa MTČ, koja je otišla u stečaj sredinom siječnja, ipak je vraćeno na posao, a ako uspiju razgovori s njemačkim partnerom zainteresiranim za njenu proizvodnju, radna mjesta očekuju i druge radnike koji su završili na burzi rada

Optimizam se vratio u pogone MTČ Tvornice čarapa, barem nakratko, i to kod dijela bivših zaposlenika koji su vraćeni na posao nakon stečaja otvorenog 11. siječnja na prijedlog uprave poduzeća čiji je račun u blokadi od 82 milijuna kuna više od pola godine.

‘Uključen je plin i struja pa smo pozvali na posao pedesetak radnika kako bi završili nedovršenu narudžbu za njemačkog naručitelja. Riječ je o 100 tisuća pari čarapa za koje postoji sirovina, tako da smo zahvaljujući tome pokrenuli 25 posto kapaciteta’, veli Želimir Uršulin, stečajni upravitelj čakovečkog poduzeća.

Usprkos neizvjesnoj budućnosti, Uršulin upozorava da gotovo svakodnevno stižu upiti za čarape. Štoviše, njemački partner koji je među većim kupcima, zainteresiran je za kupnju poduzeća.

‘Dolazak Nijemaca očekujemo idući tjedan, kada bi trebalo biti jasnije što točno žele i kakvi su njihovi planovi’, rekao je stečajni upravitelj MTČ Tvornice čarapa čija su nekretnine u cijelosti pod hipotekama ili nekim drugom obliku založnog prava.

Dubioze, koje bi mogle biti i veće od dosad poznatih, glavna su prijetnja budućnosti jedinoj preostaloj tvrtki nekad poznatog poslovnog sustava MTČ, koji je u najbolja vremena zapošljavao gotovo pet tisuća radnika.

‘Kakvo je točno stanje, bit će poznato 6. ožujka za kada je zakazano ispitno i izvještajno ročište na varaždinskom Trgovačkom sudu’, najavljuje Uršulin.

Nakon izvještajnog ročišta trebalo bi biti jasnije kako je došlo do stečaja poduzeća koje su modernizirali bivši vlasnici nakon što su ga preuzeli u vrlo teškom stanju.

Kako bilo, poznato je da su dobri rezultati, koje je tvrtka ostvarivala nakon preuzimanja, ubrzo zasjenjeni otvorenim sukobima čelnika MTČ Tvornice čarapa s dijelom bivše vlasti zbog kupnje 33,7 posto dionica Čateksa na čije poslovanje nisu imali utjecaj, usprkos najvećem pojedinačnom paketu dionica.

Taj je sukob možda bio i presudan za kraj čakovečkih čarapara. Naime, ma koliko bile velike dubioze MTČ Tvornice čarapa, sasvim sigurno ima (tekstilnih) tvrtki i s većim gubicima, ali ona ipak i dalje rade. (Tportal)