Makroekonomisti predviđaju usporavanje rasta potrošnje

trgovina-kolica-large1Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje porast potrošnje u prosincu u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 0,6 posto, nakon što je u studenome ojačao za 1,0 posto

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u prosincu prošle godine, a očekuje se usporavanje rasta potrošnje, ponajviše zbog slabosti tržišta rada.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje porast potrošnje u prosincu u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 0,6 posto, nakon što je u studenome ojačao za 1,0 posto. Njihove procjene kreću se od rasta potrošnje za 2 posto do pada za 1,2 posto.

U posljednjih 15 mjeseci promet u trgovini na malo porastao je u njih 14, a samo je u ožujku prošle godine neočekivano pao.

Za ljetnih mjeseci rast prometa u trgovini na malo poticala je dobra turistička sezona, no tijekom jeseni su ti učinci oslabili. Loše na potrošnju utječe i za ovo razdoblje uobičajen rast nezaposlenosti, odnosno pad zaposlenosti.

“Smanjenje zaposlenosti i realnih neto plaća u prethodnim mjesecima vjerojatno su se nepovoljno odrazili na povjerenje potrošača uoči blagdana. Na takve trendove upućuje i dalje skromna potražnja za kreditima u sektoru stanovništva”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine. (H)

Prethodni članakLedena berba u slavonskim vinogradima
Sljedeći članakNijemci spašavaju čakovečke čarapare?