jaja-dioxin-testiranje-ftdNjemačka je u nedjelju zatražila oštru pravosudnu akciju protiv odgovornih za kontaminaciju hrane kancerogenim dioksinom zbog kojih je izdana zabrana distribucije nekih prehrambenih proizvoda i prekinut rad na 4700 njemačkih farmi.

Njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner je nazvala “kaznenim djelom” postupak koji je doveo do toga da nedopušteno visoke količine visoko toksičnog dioksina uđu u prehranu životinja.

“To je veliki udarac našim farmerima. Oni su potpuno nedužni uvučeni u ovu situaciju bolesnim makinacijama nekoliko ljudi”, rekla je u razgovoru za list Bild am Sonntag.

“Teško se oteti sumnji, s obzirom na to što do sada znamo, da je kriminalna volja spojena s uzbunjujućom beskrupuloznošću. Pravosuđe mora oštro postupiti”, rekla je.

Njemački tužitelji koji istražuju tvrtku odgovornu za kontaminaciju hrane dioksinom već su rekli da će podići optužnice za kaznena djela protiv tvrtke Harles und Jentzsch, distributera ulja za životinjsku hranu. (Business.hr)