Europski parlament uskoro bi trebao potvrditi nekoliko Uredbi kojima će se građanima jamčiti veća sigurnost online kupnje, a dostava paketa trebala bi biti jeftinija.

Novim Uredbama o online kupnji Europska unija povećat će se transparentnost i sigurnost u online kupovini, što bi trebalo dovesti i do smanjenja cijene dostave paketa.

“Mi u manjim državama često imamo problema da nam je dostava puno skuplja nego u nekim većim državama članicama. Također, ima nelogičnosti na terenu. Recimo, dostava u jednom smjeru stoji 5 eura, a u istom smjeru, ali obrnuto – 30 eura”, pojasnila je eurozastupnica Biljana Borzan, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u EU parlamentu, za Novu TV.

“Očekuje se snižavanje cijena, s obzirom da će konkurencija na razini Europe biti veća. I sigurno je da će rasti i kvaliteta tih usluga”, ističe Marijan Bolarić iz HAKOM-a.

Ukida se i nešto što se zove geoblokiranje. Trgovac će vam biti dužan prodati proizvod u kojoj god da zemlji živite.

“Recimo, kupac iz Hrvatske krene kupovati online i tek u zadnjem koraku dobije informaciju – ne dostavljamo u Hrvatsku. Naš je cilj da vam se omogući da kupite online proizvod po istim uvjetima gdje god živjeli”, ističe aurozastupnica Borzan.

U Hrvatskoj oko 30 posto građana kupuje na internetu. Za usporedbu, u Velikoj Britaniji taj postotak penje se na 80 posto.

Najavljene promjene na snagu stupaju na ljeto.

“Krajnji cilj navedenih mjera je snižavanje cijena dostave paketa na području EU-a i povećanje opsega internetske trgovine. Najveća dobit za građane, uz povećanu sigurnost kupovine i niže cijene dostave paketa, očitovat će se kroz bitno smanjeno geoblokiranje pa će trgovci imati obvezu internetske prodaje svim potrošačima iz EU bez obzira u kojoj zemlji EU-a se nalaze. Uz planirani rast e-trgovine, donošenje ovih pravila rezultirat će lakšom prekograničnom dostavom, boljom zaštitom potrošača te mogućnošću da svaki potrošač iz bilo kojeg dijela EU-a proizvode može naručivati i kupovati iz drugih članica po transparentnim uvjetima i cijenama”, ističu iz HAKOM-a. (hr.n1info)