Odjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore organizirao je besplatnu online radionicu Autorska i druga prava intelektualnog vlasništva u radnom odnosu.

Zamjenica predsjednice Udruženja pravnika članica HGK Mirjana Vučić poručila je kako Udruženje kontinuirano radi na napređenju pravne struke te da su im posebne važne edukacije kao što je ova danas jer je svim pravnicima zaposlenim u trgovačkim društvima važno na vrijeme biti upoznat sa svim promjenama u zakonodavstvu, a posebno u kontekstu usklađivanja s pravom Europske unije.

Predsjednik Udruge korporativnih pravnika Vinko Berković dodao je kako je ova tema posebno važna u kontekstu razvoja digitalnog društva jer ubrzava rješavanje potencijalnih sukoba i pokazuje svim sudionicima u kojem smjeru treba ići.

“U prijedlogu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima mijenja se paradigma pripadanja autorskih imovinskih prava za autorska djela stvorena u radnom odnosu uz istodobno poštovanje ugovornih sloboda. Drugim riječima, autorska prava će prema novom autorskopravnom zakonskom uređenju pripadati poslodavcu, a ne radniku kao što je bilo prije, osim ako nije drukčije ugovoreno između njega i radnika“, pojasnila je predavačica, Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica Pravnog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o velikim promjena u radnim odnosima, a tome smo se priklonili zato što je većina država članica EU išla u tome smjeru. Osim toga, pojasnila je Matanovac Vučković, današnji način poslovanja traži da poslodavci mogu vrlo brzo i efikasno garantirati da sva prava koja su nastala u njihovom portfelju i pripadaju njima. Takvom se presumpcijom stvara pravna sigurnost i za poslodavca i njegove partnere, ali i za samog radnika jer je situacija jasna. “Novim će zakonom, vjerujem, situacija u gospodarskim odnosima biti bolja i jasnija, a u konačnici trebala bi i potaknuti samo gospodarstvo i ubrzati poslovne transakcije te osigurati pravnu sigurnost“, poručila je Matanovac Vučković.

Novost je i to što se posebno uređuje pripadanje autorskih djela stvorenih u državnoj i javnoj službi te na sveučilištu što do sada nije bio slučaj. Dakle, državne i javne službe odnosno sveučilišta su ta koja upravljaju autorskim pravima radnika ako nije drugačije uređeno ugovorom.

Na edukaciji je rečeno kako uvijek ima i nekih specifičnih situacija, a u tim slučajevima uvijek je ugovor taj koji može drugačije odrediti odnosno definirati situaciju. “U nekim će se strukama vrlo vjerojatno tako određivati odnosi i upravo je zato i ostavljena i ta mogućnost”, objasnila je Matanovac Vučković uzevši za primjer arhitekte koji već imaju svoju posebnu odredbu.

U onim profesijama u kojima nema tako velikih ulaganja poslodavaca moguće je da novi zakon neće biti previše sklon autoru, ali zato je ostavljena mogućnost da se odnosi ugovore drugačije. Naime, kazala je Matanovac Vučković, uvijek postoji mogućnost da se pored redovite plaće ugovori i dodatna naknada, ovisno o komercijalnom uspjehu te intelektualne tvorevine. Dakle, tamo gdje poslodavci nisu ti koji najviše ulažu, ostavljen je prostor za isplatu dodatnih naknada koje se mogu isplaćivati bez ograničenja za one situacije gdje je postignut poseban komercijalan uspjeh koji je u nesrazmjeru s redovitom plaćom.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!