HOK-svecanom_akademijom_obiljezen_dan_hrvatske_obrtnicke_komore - ftd 777Iako u posljednjih nekoliko kvartala Hrvatska postiže gospodarski rast, trendovi u obrtništvu i dalje su negativni, jer je prije pet godina bilo više od 86 tisuća aktivnih obrta, a danas ih je 10 tisuća manje, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec na svečanoj akademiji kojom je obilježen Dan Komore, održanoj 1. srpnja u Zagrebu.

Razlozi takva stanja, kako je rekao, su višestruki. “HOK već godinama upozorava da su obrtnici opterećeni brojnim nametima, a visoki troškovi poslovanja, nedostupnost jeftinog kapitala, strog inspekcijski nadzor i velika prisutnost sive ekonomije iz dana u dan otežavaju im poslovanje”, kazao je Ranogajec ističući kako Komora čini sve da očuva, unaprijedi i razvije obrtništvo.

Ponovio je kako se obrtnici godinama zalažu za reformu strukovnog obrazovanja te kako je krajnje vrijeme da se obrazovanje uskladi s potrebama gospodarstva.

Podsjetio je kako je HOK pred prošle parlamentarne izbore predstavio šest zahtjeva novoj vlasti. To su jačanje pravnog položaja obrtnika, fleksibilno radno zakonodavstvo i zapošljavanje, stabilna porezna politika i financiranje obrta, financijska disciplina i bolja naplata potraživanja, strukovno obrazovanje kao temelj razvoja te jačanje pozicije Komore kao zastupnice interesa obrtnika.

“Pred nama su novi izbori i mi ćemo inzistirati na rješavanju naših zahtjeva, bez obzira koja politička opcija dobije povjerenje građana”, poručio je Ranogajec.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat je kazao kako su majstori temelj hrvatskog obrtništva te da nema rasprave o potrebi majstorskih ispita dok je on ministar. Neće se voditi ni polemika treba li Hrvatskoj komorski sustav, bilo da je riječ o gospodarskoj ili obrtničkoj komori, kazao je. Hrvatskoj komorski sustav treba, treba ga redefinirati i staviti u funkciju obrtnika i poduzetnika, istaknuo je. Također je naglasio važnost strukovnog obrazovanja i povezivanja realnog sektora i gospodarstva sa školstvom, uzimajući za primjer bavarski dualni sustav.

Na svečanoj Akademiji dodijeljena su najviša priznanja HOK-a “Zlatne ruke” najzaslužnijim obrtnicima i institucijama. Promovirani su novi majstori, njih 1.368, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana. U ime novih majstora simbolično je diplomu preuzeo Ante Paštar, majstor obućar iz Splita, koji se ujedno i zahvalio u ime svih novih majstorica i majstora.

Ove godine Statuu “Zlatne ruke” s poveljom, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija primili su: Darko Draženović, Strojobravarski obrt Draženović iz Karlovca; Darko Frankol, Moby Dick, obrt za proizvodnju, trgovinu i popravak obuće iz Koprivnice i Marijan Karlović, Karlović, obrt za ugostiteljstvo, lov, proizvodnju i usluge iz Samobora.

Plaketu „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem dobili su: Andreja Bukša, ADEA  – za ugostiteljstvo i trgovinu s Paga; Ljazer Čivljak,  “ZLATARNA SIMON ČIVLJAK“ iz Šibenika; Ilija Jelović,  “AS, Mesnica”  iz Županje; Željko Milošević, “FRIGO, servis kućanskih aparata” iz Nove Gradiške; Ivan Prgomet,  “Frizerski salon za muškarce”  iz Zagreba i Miljenko Ratković,  “Stolarija i pilana Ratković” iz Varaždinskih toplica. U ime svih dobitnika priznanja “Zlatne ruke”, zahvalio se Marijan Karlović.
plakete

Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je nagrade “Šegrt Hlapić” najboljoj učenici – Patriciji Petreković, učenici trećeg razreda za zanimanje frizer u Srednjoj školi Viktorovac iz Siska, najboljoj školi – Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek i najboljem mentoru – Mariji Posavec, vlasnici frizerskog salona Mulier iz Koprivnice.

Temeljem sporazuma o obrazovnoj, stručnoj, tehničkoj i znanstveno-istraživačkoj suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, Visoka škola Nikola Šubić Zrinski dodijelila je Patriciji Petreković, dobitnici nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta “Šegrt Hlapić” za 2016. godinu u kategoriji najbolja učenica, trogodišnju stipendiju stručnog studija Ekonomija poduzetništva, u vrijednosti od 77.400,00 kn.

Svečana Akademija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a kao njen izaslanik obratio se savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić. “Hrvatska obrtnička komora predstavlja izrazitu snagu i važnost u hrvatskom društvu i gospodarstvu, koja često nije vrednovana na pravi način. Trebamo učiniti sve što je u našoj moći da podignemo svjesnost društva o važnosti obrtništva i cjelokupnog gospodarstva”, kazao je Jurčić i dodao kako se u ovo vrijeme kampanje treba razgovarati o pravim problemima gospodarstva, a ne nakon izbora i tu Hrvatska obrtnička komora mora naći svoje mjesto.