popusti-kolica-vizual-midiKako je od početka rada prvog web portala grupne prodaje u Hrvatskoj prošlo pune dvije godine, Tportal je istražio kako se razvilo to tržište, tko su glavni igrači te što je takav tip internet trgovine donio potrošačima, a što tvrtkama koje ga koriste za prodaju svojih usluga i proizvoda

U te dvije godine otkako se osnovao prvi site takvog tipa, Kolektiva, online grupna prodaja u Hrvatskoj je jednostavno eksplodirala.

Danas postoji više od 50 vrlo sličnih web portala. Ponuda im je gotovo identična, s tim da im se originalnost uglavnom svodi na smišljanje što ‘kulerskijeg’ imena – Crnojaje, Tidamtidam, Grupnjak i ostali.

Svi oni funkcioniraju na istom principu. Uz veliki popust od 50 pa do čak 90 posto, nude kupone preko kojih kupujete većinom usluge – putovanja, saloni ljepote, wellness, restorani – dok su proizvodi rijetkost. Zarađeni novac portali obično dijele po pola s tvrtkama koje se na taj način reklamiraju i pokušavaju doći do novih, stalnih kupaca.

Uz svu tu sličnost, postavlja se pitanje kako svi opstaju i ima li prostora za nove igrače. Jedino relevantno istraživanje koje može dati odgovor na to pitanje radi portal SveJeTu.hr. Riječ je o siteu koji na jednom mjestu okuplja ponude gotovo svih portala grupne kupovine. Slično rade i Svipopusti.hr i Dajsve.com.

Prema analizi SveJeTu.hr, siteovi online kuponske prodaja mjesečno uprihode oko osam milijuna kuna, s tim da prva tri portala – Kolektiva, KupiMe i PonudaDana – drže gotovo 70 posto tržišnog kolača. Od toga Kolektiva ima udio od 40 posto (tri milijuna kuna prihoda), KupiMe 20 (1,5 milijuna kuna) a PonudaDana 10 posto (900.000 kuna).

Iz toga je vidljivo da većina portala grupne kupnje samo životari. Dok, na primjer, Kolektiva mjesečno proda više od 10.000 kupona, glavnina portala jedva dođe do brojke od tisuću komada.

Poplavu portala za grupnu prodaju Ivan Brezak Brkan, urednik magazina Netokracija i nekadašnji strateg društvenih mreža za Kolektivi, vidi kao čisto pomodarstvo.

“Većina ljudi koja je pokrenula te siteove nema nikakvog iskustva s internetom. Ušli su u to uvjereni da će na brzinu zaraditi veliki novac, što nema veze s realnošću. Oni ne shvaćaju da se ne radi samo o prodaji kupona. Ozbiljni portali za grupnu kupnju su sve više platforme za reklamiranje novih brandova. Za takvo nešto nužno je imati dovoljno kapitala kako biste bili konkurentni”, objašnjava Brezak Brkan.

U narednoj godini, predviđa, doći će do drastičnog smanjenja broja portala za grupnu kupnju. Očekuje da će ih ostati desetak, dok bi se u narednim godinama taj broj mogao još dodatno smanjiti na tri do pet. Nešto slično, kaže, već se događa u SAD-u i zapadnoj Europi, gdje veći igrači preuzimaju manje.

Isto razmišlja i Dejan Ljuština, direktor u odjelu poslovnog savjetovanja u Deloitteu. On smatra da je grupna prodaja putem interneta vrhunac svoje popularnosti dosegla tijekom prošle godine. (Tportal)