Izvanredna Uprava Agrokora

Najznačajniji pokazatelj za razdoblje od siječnja do travnja ove godine za Grupu Agrokor jest rast operativne dobiti u odnosu na plan za 24,1 milijun kuna. “EBITDA Grupe Agrokor u prva četiri mjeseca iznosila je 274,6 milijuna kuna, što je 9,6 posto više od plana”, navodi se u izvješću izvanredne uprave.

Kako se dodaje, u okviru tih rezultata najbolje pokazatelje imaju poslovna grupa Maloprodaja i poslovna grupa Prehrana.

Konzum kao najveća i najvažnija kompanija iz segmenta Maloprodaje, u četiri mjeseca bilježi i rast prometa i rast EBITDA marže u odnosu na plan, a prema preliminarnim pokazateljima, osobito dobre pokazatelje poslovanja Konzum je imao u svibnju.

U odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017., u svibnju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u svibnju 2017. Istodobno, to je gotovo osam posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo sedam posto veća od plana.

Poslovna grupa Prehrana u prva je četiri mjeseca imala 2,1 milijardu kuna prihoda te 234,1 milijun kuna operativne dobiti, a značajno veće prihode od prodaje i operativnu dobit ima segment Smrznute hrane i sladoleda i to zahvaljujući povećanju operativne efikasnosti i rasta prodaje svih kategorija sladoleda.

Poslovanje poslovne grupe Poljoprivreda i dalje je pod jakim utjecajem rekordno niskih razina cijena svinjskog mesa, koje se kompenzira drugim aktivnostima prodaje ostalih roba. Prihod grupe Poljoprivreda je u prva četiri mjeseca bio 642 milijuna kuna u odnosu na planiranih 667, dok je dobit razdoblja iznosila 53,8 milijuna kuna.

U priopćenju izvanredne uprave također se podsjeća na 14. mjesečno izvješće koje se odnosi se na razdoblje od 11. svibnja do 10. lipnja.

“Izvješće prati razvoj gospodarske i financijske situacije u sustavu Agrokora te izvještava o realizaciji operativnih aktivnosti Izvanredne uprave te ukupnom poslovanju kako krovne kompanije Agrokor d.d., tako i dijela većih Agrokorovih kompanija.

Najvažnija vijest izvještajnog razdoblja je da su, nakon razdoblja u kojem su članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici međusobno razgovarali o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, u četvrtak, 31. svibnja 2018. godine konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Dogovor o nagodbi su podržali i svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća pa stoga dogovor ima podršku koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe.

Nakon tog dogovora, slijedi pretvaranje postignutih dogovora u pravno obvezujuća i provediva rješenja. Izvanredna uprava i savjetnici intezivno rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe koji će se dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću. Istodobno, vjerovnici Agrokora te izvanredna uprava u izravnim međusobnim razgovorima i dalje aktivno traže prostor za dogovore koji će biti ugrađeni u nagodbu, a kojima se želi osigurati postizanje nagodbe uz najširu moguću podršku.

Kod svih novih dogovora koje će biti potrebno postići kako bi nagodbu podržalo što više vjerovnika, izvanredna uprava se obvezala poštivati načelo prema kojem ni jedan novi dogovor nema utjecaj na prethodno postignute dogovore i ni na koji način ih ne dovodi u pitanje.