Broj kupaca kategorije u 2017. je bio jednak kao i u 2016., no dok je frekvencija kupovine rasla 3%, volumen kupovine se istodobno smanjio 3%.

GfK Panel kućanstava posljednjih 18 godina u Hrvatskoj prati FMCG potrošnju za potrebe kućanstva na dnevnoj razini 365 dana u godini. Analizirali smo kategoriju slanih grickalica u razdoblju 2017. vs. 2016.

Ukupno je 1,3 milijuna kućanstava kupilo slane grickalice u 2017. za potrebe kućanstva. Broj kupaca je jednak broju iz 2016., frekvencija kupovine rasla je 3%, dok se volumen kupovine smanjio 3%. Flips je segment s najvećim rastom vrijednosti, krekeri s najvećim padom, dok čips te štapići/pereci zadržavaju vrijednost iz 2016. godine. Brendovi koji povećavaju broj kupaca i vrijednost su: Crunchips, Gabrieli, Bobi, Multiprom, Pringles, Ülker, S Budget, Spar, K plus, Lumpi, Alesto, Circuss, Gric.

Interspar, Lidl, Tommy, NTL i Ultra gros povećavaju volumen i vrijednost kategorije. Najveći rast u 2017. pripada upravo Intersparu koji uzima dio vrijednosti svim vodećim konkurentima, osim Tommyju. Lidl u totalu više uzima konkurentima nego što gubi, ali pritom uzima Konzumu, Kauflandu i Plodinama, dok gubi od Interspara, Tommyja, NTL-a i Ultra grosa. Tommy uzima svima, ali ima negativnu razmjenu s Plodinama. NTL dobiva od većine, ali gubi od Interspara i Tommyja.

S obzirom da je penetracija temeljni pokretač rasta, analizirali smo promjenu broja kupaca u kategoriji slanih grickalica na razini vodećih trgovaca i uvidjeli kako su Lidl, Interspar, NTL i Tommy značajno povećali broj kupaca kategorije, dok je Ultra gros uspio povećati vrijednost, ali s manjim brojem kupaca.