online-shopping-zena-kartica-midiPotrošnja je, tijekom prvog blagdanskog vikenda u SAD-u konačno zabilježila rast, nakon dvije teške godine obilježene krizom. Amerikanci su u ponedjeljak, 29. studenoga, kupujući online potrošili više od milijardu dolara, što je najveći jednodnevni promet ikada zabilježen

Amerikanci su u ponedjeljak 29. studenoga kupujući online potrošili više od milijardu dolara, što je najveći jednodnevni promet ikada zabilježen, prema istraživanju internetske istraživačke tvrtke comScore.

Ti podaci govore kako je konačno, nakon dvije teške godine obilježene gospodarskom krizom kako za potrošače tako i trgovce, došlo do oporavka potrošnje tijekom blagdana.

Inače, taj je dan u Sjedinjenim Američkim Državama poznat i kao “Cyber ponedjeljak”. To je marketinški naziv za ponedjeljak nakon “Crnog petka”, koji označava početak blagdanskog shoppinga. U tim se danima koji dolaze nakon Dana zahvalnosti popustima i akcijama želi privući što više Amerikanaca da kupuju on-line.

Tako je na “Cyber ponedjeljak” prodaja zabilježila rast veći od 16% u odnosu na isti dan lani i iznosila je ukupno 887 milijuna dolara.

Oporavak potrošnje zabilježile su i tradicionalne trgovine. Nacionalna federacija maloprodaje (National Retail Federation) procijenila je da je prvi blagdanski vikend shopping obavilo više od 212 milijuna ljudi što je 9 posto više nego 2009. godine. Također prosječna potrošnja po osobi iznosila je između 343 do 365 dolara.

Početkom prosinca potrošačka je groznica, unatoč recesiji, počela i u Hrvatskoj. Prema procjeni Hrvatske gospodarske komore, hrvatski će građani za blagdane potrošiti 10 milijardi kuna što znači da bi potrošnja trebala biti na razini prošlogodišnje. Ukupan promet u trgovini na malo prošle je godine iznosio 98 milijardi kuna.

U prosincu se tradicionalno kupuju pokloni, blagdanske delicije, a odlazi se i na putovanja. Prema nekim procjenama, prosječna hrvatska obitelj tijekom prosinca potroši dodatnih 1.400 kuna. (Bankamagazin)